Prijzen Kerststallen Lichtjesspeurtocht Slotjes-West uitgereikt

Foto: Marie-Cecile Donders

Met bijna 200 ingeleverde formulieren was de Kerststallen Lichtjesspeurtocht in Slotjes-West een groot succes.

Kerststallen Lichtjesspeurtocht

Een paar dagen voor kerst besloten bewoners van Slotjes-West een coronaproof kerstactiviteit te organiseren: een kerststallenspeurtocht door de wijk. Die Kerststallen Lichtjesspeurtocht was een groot succes. Afgelopen zaterdag zijn meer dan honderd prijzen per skelter thuisbezorgd bij de gelukkige winnaars. “Slotjes-West vol licht is een prachtig gezicht.” Die zin was zeker meer dan waar, want verspreid door de wijk stonden 150 berkenbomen die voor sfeervol licht zorgden. Maar deze zin was ook de oplossing van de Kerststallen Lichtjesspeurtocht die bewoners in de kerstperiode organiseerden. Vanaf kerstavond tot en met 6 januari waren er verspreid door de Oosterhoutse wijk verlichte kerststalletjes te vinden. Bij elke kerststal hing een letter en alle letters samen vormden de zin.

Bijna 200 ingeleverde formulieren

De speurtocht bleek een groot succes. ‘”We kregen ontzettend veel leuke reacties”, vertelt initiatiefnemer Marie-Cecile Donders. “Maar liefst 188 kinderen hebben uiteindelijk het speurtochtformulier met de oplossing ingeleverd.” Verschillende buurtbewoners met een eigen bedrijf stelden prijzen beschikbaar en veel buurtbewoners kwamen leuke cadeautjes brengen die als prijs konden dienen. Het leverde maar liefst ruim honderd prijzen op. “Geweldig dat we zo veel kinderen blij kunnen maken!” Donders achtjarige dochter, Isa Bakx, heeft de prijswinnaars getrokken uit de grote stapel inzendingen. Vervolgens heeft ze samen met vriendinnetje de prijzen in de aanhanger van haar skelter geladen om die coronaproof bij de winnaars thuis te bezorgen. “Dat leverde heel veel blije gezichtjes op.” De meiden konden niet alle prijzen persoonlijk overhandigen, want er waren ook winnaars uit andere wijken in Oosterhout en zelfs uit Breda, Nijmegen, Zeist en Hoofddorp. “Die kinderen waren tijdens de kerstvakantie bij hun opa en oma op bezoek en hebben samen met hen de speurtocht gelopen.”

Ambitieus plan

Het idee voor de speurtocht ontstond slechts een paar dagen voor kerst. “Het leek een ambitieus plan om in zo’n korte tijd 39 buren te vinden die bereid waren om een kerststal voor hun raam of in hun tuin te plaatsen”, vertelt Marie-Cecile, “maar het idee werd in de wijk meteen omarmd. Een werkgroep nam de organisatie op zich. Bewoners gingen enthousiast aan de slag; er werd direct volop geknutseld, getekend, getimmerd en gezaagd.” Het leverde een grote variatie in kerststallen op: van klassieke beeldengroepen tot een kerststal gemaakt van wc-rolletjes en zelfs een heuse hondenkerststal. “Kinderen hebben enthousiast geknutseld, terwijl de oudere bewoners hun prachtige kerststal van zolder haalden. Een oud-leraar schilderde een Dick Bruna-kerststal op het raam, net zoals hij vroeger in zijn klaslokaal deed.”

Mogelijk ook een Paaseditie

Iedereen is enthousiast over het initiatief. “Het was zo leuk om die snoetjes voor het raam te zien”, vertelt een wat oudere buurtbewoner die een kerststal voor het raam had staan. De activiteit heeft de mensen in de wijk dichter bij elkaar gebracht, vult Marie-Cecile aan. “Jong én oud hebben veel plezier beleefd aan de speurtocht.” De werkgroep Slotjes-West is dan ook al voorzichtig aan het nadenken over een Paaseditie, verklapt Marie-Cecile. “Of misschien kunnen we niet zo lang wachten en doen we ook iets met carnaval…” Wil je op de hoogte blijven van de plannen? Volg Slotjes-West dan op social media via een van de onderstaande links.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden