Al ruim 34.000 aanvragen binnen voor vierde periode NOW

Foto: Maria_Domnina by Pixabay

UWV heeft sinds maandag 15 februari ruim 34.000 aanvragen ontvangen van werkgevers voor de vierde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarvan zijn er al 22.000 toegekend, de overige aanvragen zijn nog in behandeling. De eerste 958 werkgevers hebben inmiddels een voorschot ontvangen, in totaal een bedrag van 30 miljoen euro.

NOW regeling

Het aantal aanvragen in de eerste (werk)week is veel hoger dan tijdens de derde aanvraagperiode. Toen waren na vijf dagen ruim 21.000 aanvragen binnen. “De grotere drukte is ongetwijfeld het gevolg van de lockdown die veel werkgevers, vooral in sectoren als horeca en detailhandel, hard raakt”, zegt UWV-bestuurder Janet Helder. “Maandag stroomden de aanvragen voor een tegemoetkoming in de loonkosten dan ook meteen binnen. De dagen daarna is het iets rustiger geworden, maar gaat het nog steeds om duizenden aanvragen per dag.”

Minimaal 20% omzetverlies

In de vierde aanvraagperiode NOW komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden januari tot en met maart 2021. Ten opzichte van de derde periode NOW is de maximale tegemoetkoming verhoogd van 80 naar 85 procent bij volledig omzetverlies van 100 procent. De overige voorwaarden zijn gelijk aan die in de derde periode. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Betaalproces verloopt voorspoedig

Ook bij de vierde periode van de NOW-regeling zet UWV alles op alles om ervoor te zorgen dat werkgevers die recht hebben op een tegemoetkoming hun voorschot zo snel mogelijk uitbetaald krijgen. De eerste week laat zien dat dit lukt. Van de ruim 34.000 binnengekomen aanvragen zijn er al 22.000 goedgekeurd, samen goed voor een eerste voorschot van 404 miljoen euro. Daarvan hebben 958 werkgevers dat eerste voorschot, in totaal 30 miljoen euro, al ontvangen, de rest volgt direct na het weekend. “Het is goed om te zien dat ook nu het betaalproces voorspoedig verloopt”, zegt Janet Helder, lid van de Raad van Bestuur. “Werkgevers kunnen zo de salarissen doorbetalen en zo blijven banen behouden. Het is mooi om daar als UWV een bijdrage aan te kunnen leveren.” Werkgevers kunnen nog een aanvraag indienen tot en met 14 maart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen