“De Toplessdag heeft niet als doel om iedereen ‘uit de topjes’ te krijgen”

Foto: Pixabay License / adamkontor

Zondag 20 juni is het voor de vierde keer op rij Nationale Toplessdag! De dag dat we stilstaan bij de gedachte dat je je vrij mag voelen om te kiezen wat je zelf wilt.

Topless zonnen mag gewoon

“Zonnen zonder topje, zonder bikini of juist in dat mooie badpak: belangrijk is dat je zélf die keuze maakt en ook niet oordeelt over andermans keuzes.”, zo begint het persbericht van n NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. “Veel mensen weten niet dat topless zonnen gewoon mag op elk openbaar strand in Nederland. Toch zien we maar weinig blote borsten op het strand. Terwijl veel vrouwen het wel veel fijner vinden om zonder knellend topje te zonnen. Op de Nationale Toplessdag staan we dit jaar vooral stil bij de toenemende seksualisering van vrouwenlichamen en het keihard oordelen over je eigen en elkaars lichaam.”

Zonnen zonder topje-stranden

BlootGewoon!, de organisator van de Toplessdag, vroeg aan vrouwen op welke stranden ze graag topless zonnen en waar je niet het gevoel hebt dat je de enige bent. Dat is belangrijk, aldus Christine Kouman van BlootGewoon!: “Als we met een aantal vrouwen topless gaan zonnen, zien we altijd om ons heen meer topjes uit gaan. Het gaat makkelijker als je met meer bent, blijkbaar hebben vrouwen behoefte om niet een van de weinigen te zijn.” De stranden die uitgeroepen zijn tot ‘toplessvriendelijke stranden’ zijn langs de Noordzeekust: Groede, Vrouwenpolder, Bergen aan Zee, Hoek van Holland, Kijkduin, Zandvoort, Heemskerk, St. Maartenszee, Wassenaar en Terschelling. In het binnenland: Engelermeer, Maarsseveense Plassen, Rhederlaag, Strand Horst, Delftse Hout, Rutbeek en Kropswolde. Christine: “We noemen deze stranden ‘Zonnen zonder topje-stranden’ en we gaan deze via onze media promoten, zodat vrouwen die graag topless willen hopelijk hier met een vrij gevoel zullen gaan zonnen. Want iedere zonnige zomerse dag is een toplessdag!”

Voel je vrij, geef je bloot

Wat is er nu zo bijzonder of fijn aan? NFN: “Dat is makkelijk: topless zonnen geeft een veel vrijer gevoel, je krijgt een mooi egaal zomers kleurtje en het is lekker praktisch. Vrouwen maken zichzelf bovendien steeds kwetsbaarder als ze hun borsten verbergen. Borsten zijn gewoon, ze horen bij je lijf en je hoeft ze niet te verstoppen. De keuze is aan jou! Het mag, maar hoeft niet!” Onderdeel van de Nationale Toplessdag is de Facebookgroep ‘Zonnen zonder topje’, exclusief voor vrouwen. Inmiddels delen in deze besloten groep bijna 450 vrouwen hun ervaringen, geven ze tips en helpen ze elkaar bij twijfels en onzekerheden en het maken van eigen keuzes. Ook maken ze afspraken om samen naar een strand te gaan om met een groepje topless te gaan zonnen. “De Toplessdag heeft niet als doel om iedereen ‘uit de topjes’ te krijgen”, benadrukt Christine Kouman. “Het gaat er vooral om dat vrouwen zonder oordeel van anderen en zichzelf, in alle vrijheid mogen zonnen zoals ze dat zelf willen. Respect voor elkaars keuzes staat voorop.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen