Predicaat ‘Koninklijk’ verleend aan Banketbakkerij Merba

Foto: Gemeente Oosterhout

Merba vierde op 1 augustus 2020 haar honderdste verjaardag. Vanwege dit feit heeft Zijne Majesteit de Koning besloten het Predicaat ‘Koninklijk’ te verlenen aan Banketbakkerij Merba B.V. Door Corona moest de officiële uitreiking van het Predicaat uitgesteld worden tot vandaag, 24 juni. In het bijzijn van burgemeester Mark Buijs heeft de Commissaris van de Koning Ina Adema vanmiddag de bij het Predicaat behorende oorkonde overhandigd aan de directie van Merba.

100 jaar Banketbakkerij Merba

2020 was een bijzonder jaar voor Banketbakkerij Merba op Industrieterrein Everdenberg. Op 1 augustus van dat jaar was het exact honderd jaar geleden dat de heren Juch in Sliedrecht Handelsonderneming Merwede, de rechtsvoorganger van Merba, startten. Het bedrijf werd omschreven als een agenturenhandel in consumptieartikelen. Gehandeld werd vooral in wijnen, banket en suikerwaren. In 1932 startte de Handelsonderneming Merwede met de productie van koekjes en twee jaar later werd daartoe de Banketfabriek Merba opgericht.

Oosterhoutse Zoetwaren Fabriek

Eind jaren negentig nam Merba OZF Bakkerij, een afsplitsing van de Oosterhoutse Zoetwaren Fabriek OZF (voorheen Jamin), over en kwam het bedrijf vanuit Sliedrecht, waar het voor Merba allemaal begon en waar het nog steeds statutair gevestigd is, in zijn geheel over naar Oosterhout. Met name in de laatste 25 jaar maakte het bedrijf een enorme groei door. Merba doet met bijna alle grote – wereldwijd opererende – retailers als Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl, Casino, Carrefour, Walmart, Tesco en anderen zaken. Vorig jaar werden in de bakkerij in Oosterhout ca. 8 verschillende types producten, met ca. 80 verschillende recepten in ruim 800 verschillende verpakkingen gemaakt.

Predicaat ‘Koninklijk’

Het bedrijf geniet landelijke en internationale bekendheid en neemt een vooraanstaande plaats in. Het heeft een gezonde financiële basis en ook voor de toekomst is de soliditeit voldoende. Dit is, samen met de rijke historie van het bedrijf, voor Zijne Majesteit aanleiding om het Predicaat ‘Koninklijk’ toe te kennen. Merba is in Oosterhout pas het tweede bedrijf dat deze eer te beurt is gevallen; alleen de Koninklijke H.H. Martens ging haar voor. Daarnaast kent onze gemeente nog twee Koninklijke verenigingen (Aurora en de harmonie) en drie dragers van het predicaat Hofleverancier (Bakkerij De Jong, Jamin Winkelbedrijf en – sinds vorig jaar – Holland Foodz).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen