Wat te doen bij een bosbrand om gedekt te blijven bij de reisverzekeraar?

Foto: Veerasantinithi by Pixabay

In Griekenland, Italië, Turkije en Albanië woeden momenteel hevige bosbranden. Na een week zijn veel branden nog steeds niet onder controle. Duizenden mensen, waaronder toeristen, zijn op de vlucht voor de bosbranden. Hotels en campings staan massaal leeg. Veel Nederlanders hebben deze landen als vakantiebestemming. Maar hoe zit het met de reis- en annuleringsverzekering in geval van een bosbrand?

Sluit een reisverzekering af voor je vakantie

Uit een poll van Pricewise blijkt dat veel Nederlanders niet weten wat zij moeten doen bij een bosbrand in hun vakantiegebied om dekking bij de reisverzekeraar te behouden. Nog steeds gaan veel Nederlanders zonder reisverzekering op vakantie. Een risico, want een ongeluk zit in een klein hoekje en de financiële gevolgen zijn soms groot. Ook bosbranden kunnen plotseling oplaaien en zorgen voor onverwachte kosten bij toeristen. Zonder reisverzekering worden onvoorziene kosten in het buitenland niet vergoed. Om recht te hebben op een vergoeding, moet de reisverzekering worden afgesloten voordat de vakantie is begonnen. Houd er rekening mee dat als een reisverzekering is afgesloten nadat de situatie in een land is veranderd, bijvoorbeeld door de bosbranden, het kan zijn dat die situatie is uitgesloten van de reisverzekering. In geval van bosbranden bieden de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering dekking.

Kleurcodes en bosbranden

Afhankelijk van de kleurcode van een land wordt door de reisverzekeraar bepaald wat de dekking is vanuit de reisverzekering. Zo dekt een kwart van de reisverzekeraars niks als een verzekerde naar een gebied reist op het moment dat dit gebied al kleurcode oranje of rood heeft. Mocht een land kleurcode oranje of rood krijgen tijdens de vakantie van de verzekerde, dan is diegene nog wel gedekt als het land zo snel mogelijk wordt verlaten. Het verschilt per verzekeraar in welk tijdsbestek het land moet worden verlaten om gedekt te blijven. Bij een bosbrand kan het zijn dat een verzekerde geëvacueerd moet worden. Is het niet mogelijk om binnen 24 uur terug te gaan naar de vakantiebestemming, omdat het nog te onveilig is? Bij het maken van extra kosten voor een vervangend verblijf, vergoeden reisverzekeraars in veel gevallen deze kosten. Hetzelfde geldt voor de extra terugreiskosten naar het vaste woonadres in Nederland die de verzekerde hierdoor heeft. Het is belangrijk dat een verzekerde direct contact opneemt met de alarmcentrale van de verzekeraar over de situatie voor de nodige instructies. Alleen dan vergoedt de verzekeraar mogelijk de gemaakte kosten.

Vergoeding annuleringsverzekering

Als iemand nog moet afreizen naar het getroffen gebied, is een annuleringsverzekering van belang. Met een annuleringsverzekering kunnen de annuleringskosten vergoed worden, bijvoorbeeld als het door de bosbrand niet mogelijk is de bestemming te bereiken of als de accommodatie door de brand is verwoest. Ook is het met een annuleringsverzekering mogelijk om de vakantie om te boeken naar een andere locatie. Een annuleringsverzekering moet tijdens het boeken of binnen zeven of veertien dagen (afhankelijk van de verzekeraar) na het boeken van de vakantie worden afgesloten. Bij de meeste verzekeraars is het hierna niet meer mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten voor de al geboekte vakantie(s). Het kan zijn dat iemand zelf besluit niet naar het getroffen gebied te willen reizen, zonder dat er kleurcode oranje of rood is afgegeven. In dat geval is de kans groot dat de annuleringskosten niet worden vergoed. Wel bieden sommige verzekeraars extra dekking aan op de annuleringsverzekering in geval van bosbranden. Ook kan het Calamiteitenfonds worden geraadpleegd.

Lees de polisvoorwaarden goed door

In alle polisvoorwaarden van reisverzekeraars is opgenomen wat er precies gedekt wordt bij bosbranden. Bij de ene reisverzekeraar wordt er letterlijk gesproken over bosbranden en bij de andere reisverzekeraar wordt slechts ‘natuurgeweld’ genoemd, waaronder de bosbranden vallen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen