Marco Broos volgt Silvia Struik op als Oosterhoutse Stadsfotograaf

Marco Broos
Marco Broos
Foto: Silvia Struik-Dohmen

Zondagmiddag werd bij Theek5 de winnaar bekend gemaakt van de verkiezing Stadsfotograaf Oosterhout. Marco Broos won deze prestigieuze titel en volgt daarmee Silvia Struik op.

Marco Broos

Marco is 55 jaar en een gepassioneerd hobbyfotograaf. Van beroep is Marco slager bij de internationale horeca groothandel Hanos in Breda. Hij heeft ook deelgenomen aan de eerste editie van de wedstrijd waarin hij een serie over Bourgondisch Oosterhout maakte. Marco wil graag Oosterhout op zijn manier laten zien als Stadsfotograaf. Marco: “Ik hoop als stadsfotograaf veel mensen te leren kennen en daarop met foto’s te reageren. Ik wil als stadsfotograaf Oosterhout op mijn manier laten zien en aantonen dat Oosterhout een fijne en leuke stad is. Kijk eens anders naar je eigen stad!”

Finale fotoserie

Marco over de fotoserie die hij maakt voor de finale: “Hergebruik kan op vele manieren. Mijn foto laat iets zien, dat al heel lang gebeurt. Op een simpele manier worden bierkruikjes gebruikt als kandelaar. Hergebruik ligt soms dichterbij en is simpeler dan altijd maar wordt gedacht. Mijn stilleven van gezonde voeding is geïnspireerd op de Griekse keuken. Ik heb het op een klassieke manier weergegeven. Mijn foto’s van de Biënnale laten de kunst zien in het bijzondere decor van de Heilige Driehoek en hoe het publiek dit beleeft. De foto bij de ingang van Sint Catharinadal toont het kunstwerk ‘Shelter2’ van Maria Roosen in combinatie met een deel van het historische kloostergebouw.”

Biënnale

“Bij de foto van het ‘Oloïde Bamboe Paviljoen’ van Maria Blaisse kreeg ik de kans om een bezoeker te fotograferen die verdiept was in de Biënnale gids. Op mijn foto is het paviljoen nog deels in de gids zichtbaar. De rode jas van de bezoeker contrasteert mooi met het kloostergroen. Het schitterende kunstwerk ‘Untitled’ van Anish Kapoor werd vaak gefotografeerd tijdens mijn bezoek aan de Biënnale. In de geest van de wedstrijdopdracht heb ik het gefotografeerd met een bezoeker op de voorgrond, maar met de focus op het kunstwerk. Voor alle foto’s geldt dat ik naar een constante uitstraling gestreefd heb, zodat zij als een serie geëxposeerd en bekeken kunnen worden.”

Spannende finale

In de finale moest Marco het opnemen tegen de 33-jarige Lotte Vossen, nadat zij eerder uit een groep van 5 genomineerden als finalisten werden uitgekozen. Tijdens de finale konden de Oosterhouters hun stem laten gelden. In Theek5 en online konden zij een stem uitbrengen op de persoon die volgens hen de nieuwe Stadsfotograaf moest worden. Uiteindelijk wist Marco de meeste stemmen te trekken en hij mag zich dus een jaar lang Stadsfotograaf Oosterhout noemen. Zijn foto’s zullen geregeld te zien zijn op social media en op de speciale pagina in het Weekblad Oosterhout. Deze fotowedstrijd is een Bewonersinitiatief van de Oosterhoutse Nora Kruik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen