CBS: Aantal Oosterhoutse miljonairs neemt verder toe

24 nov 2021, 6:57 Nieuws
geld
Publicdomainpictures.net

Op 1 januari 2020 had 3,2 procent van de Oosterhoutse huishoudens een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat is iets minder dan het landelijke gemiddelde van 3,5%.

Aantal miljonairs stijgt

Het aantal miljonairs is vorig jaar voor het zesde jaar op rij toegenomen volgens het statistiekbureau CBS. Nederland telde aan het begin van dat jaar 278.000 huishoudens met een vermogen van minimaal een miljoen euro. Dat betekent overigens niet dat al deze mensen een miljoen op hun bankrekening hebben. De onderzoekers hebben namelijk ook andere vormen van vermogen meegeteld, zoals de waarde van de eigen woning en aandelen. Daar hebben ze eventuele schulden vanaf getrokken, zoals de hypotheek. De groep miljonairs groeit al sinds 2014. In de daaraan voorafgaande crisisjaren bleef hun aantal ongeveer gelijk. Inmiddels zijn er ruim 100.000 meer miljonairs dan in 2008. Door stijgende prijzen kan een miljonair nu minder spullen kopen dan iemand die twaalf jaar geleden even rijk was. Als daarmee rekening wordt gehouden, kwamen er 35.000 bij.

Bijna 30 keer meer

Een doorsnee miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1,6 miljoen euro. Dat is 28 keer meer dan het gemiddelde van 56.000 euro bij de andere huishoudens. Miljonairs hebben vaak veel kapitaal zitten in bedrijven, in de vorm van een aanmerkelijk belang of ondernemingsvermogen. Vorig jaar was dit goed voor 45 procent van het vermogen van miljonairs, terwijl 21 procent in hun eigen woning zat. Bij de gemiddelde niet-miljonair is het eigen huis veruit het waardevolste bezit. Van de miljonairs had 64 procent een vermogen tussen één en twee miljoen euro, een kwart had een vermogen tussen twee en vijf miljoen. Een klein deel van de miljonairs, drie procent, had een vermogen van tien miljoen of meer. De afgelopen jaren is het aandeel grotere vermogens wel iets toegenomen.

Regio Oosterhout

In Oosterhout had 3,2% van de 25.000 huishoudens op de peildatum 1 januari 2020 een vermogen van 1 miljoen of meer, wat neerkomt op ruim 800 huishoudens. Een jaar eerder was dit In Oosterhout nog maar 2,3%. Daarmee onderscheiden we ons niet echt van de rest van de regio. Zo is het percentage miljoenenhuishoudens in Breda 3,8%, in Dongen 3,1% en in Geertruidenberg 2,8%. Drimmelen ligt met 4,4% iets hoger. Toch valt dat in het niet bij andere Brabantse gemeentes zoals Vught (8,1%), Waalre (8,2%) en koploper Alphen-Chaam (9,3%). Landelijk gezien kunnen de meeste huishoudens in Bloemendaal (26,4%), Laren (24,2%) en Wassenaar (19,3%) zichzelf miljonair noemen.