Merel staat dit weekend centraal tijdens Nationale Tuinvogeltelling

Foto: Pixabay License / WimdeGraaf

Vogelbescherming Nederland en Sovon roepen iedereen op om dit weekend een half uur lang alle vogels in de tuin te noteren en door te geven.

Nationale Tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Het is één grootschalige tijdstiptelling met maar liefst tienduizenden tellers die elk jaar herhaald wordt. In 2021 deden 440 Oosterhouters mee aan de Tuinvogeltelling. Zij zagen de huismus het vaakst in de tuin of op het balkon, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees. Maar ook de kauw, de merel en de bink werden vaak gespot. Vind je het lastig om te zien welke vogel het is? Download dan het telformulier met plaatjes van de meest voorkomende tuinvogels.

Jaar van de Merel

2022 is door Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het jaar van de Merel. De merel zit in bijna elke tuin en op bijna elk balkon. ‘Piet, piet, piet!’ roept ie als u er rondloopt. Niet voor niets is hij één van de meest populaire vogels. Maar, er is wat geks aan de hand: vanaf 2016 is een derde van alle merels verdwenen, terwijl er niet meer predatoren zijn gekomen. Het usutu-virus heeft er vast mee te maken, maar dat verklaart niet alles. Daarom is 2022 het is het Jaar van de Merel: Vogelbescherming Nederland zoekt uit waar de merels last van hebben en wat we eraan kunnen doen. De cijfers van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dan ook erg belangrijk voor het onderzoek.

Makkelijk en leuk!

Meedoen is leuk en eenvoudig, want je je kunt het vanuit je eigen huis doen! Aan de slag met de vogeltelling in 3 gemakkelijke stappen:

  • Tel op zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee.
  • Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen. Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je hebt gezien.
  • Je telling geeft je gemakkelijk door via de website van de Tuinvogeltelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Met de duidelijke plaatjes is het herkennen van de vogels gemakkelijk. Iedereen kan meedoen, vooraf inschrijven is niet nodig. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur.
  • Aanmelden nieuwsbrief
    Cookieinstellingen