Merel staat dit weekend centraal tijdens Nationale Tuinvogeltelling

jan 29 2022, 6:40 Nieuws
merel
Vogelbescherming Nederland en Sovon roepen iedereen op om dit weekend een half uur lang alle vogels in de tuin te noteren en door te geven.

Nationale Tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Het is één grootschalige tijdstiptelling met maar liefst tienduizenden tellers die elk jaar herhaald wordt. In 2021 deden 440 Oosterhouters mee aan de Tuinvogeltelling. Zij zagen de huismus het vaakst in de tuin of op het balkon, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees. Maar ook de kauw, de merel en de bink werden vaak gespot. Vind je het lastig om te zien welke vogel het is? Download dan het telformulier met plaatjes van de meest voorkomende tuinvogels.

Jaar van de Merel

2022 is door Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het jaar van de Merel. De merel zit in bijna elke tuin en op bijna elk balkon. 'Piet, piet, piet!' roept ie als u er rondloopt. Niet voor niets is hij één van de meest populaire vogels. Maar, er is wat geks aan de hand: vanaf 2016 is een derde van alle merels verdwenen, terwijl er niet meer predatoren zijn gekomen. Het usutu-virus heeft er vast mee te maken, maar dat verklaart niet alles. Daarom is 2022 het is het Jaar van de Merel : Vogelbescherming Nederland zoekt uit waar de merels last van hebben en wat we eraan kunnen doen. De cijfers van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dan ook erg belangrijk voor het onderzoek.

Makkelijk en leuk!

Meedoen is leuk en eenvoudig, want je je kunt het vanuit je eigen huis doen! Aan de slag met de vogeltelling in 3 gemakkelijke stappen: