Blog Burgemeester: "kermis in de stad"

31 aug 2022, 14:15 Nieuws
kermis burgemeester
Gemeente Oosterhout
Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

"Beste Oosterhouters, kermis in de stad

Vorige week vertelde ik jullie dat het fijn thuiskomen was met de Vuelta. Een geweldig feest, waar talrijke inwoners veel plezier aan hebben beleefd. Ook meldde ik dat de kermis net begonnen was. De kermis is er al heel lang. Doorgegroeid waarschijnlijk vanuit de jaarmarkt betekent dit feest veel voor tal van Oosterhouters. Het begin van menige Oosterhoutse relatie en zelfs huwelijk kent zijn oorsprong op onze kermis. Raadslid Peter de Laat, die net als vele anderen de kermis echt koestert, kan er prachtige verhalen over vertellen.
Dus zijn Christel en ik op de zondagavond – inderdaad: de dag dat ook de Vuelta door onze gemeente reed – samen naar de kermis geweest. Voor je er bent komt de sfeer je al tegemoet. De geur van de oliebollenkraam en de tonen van de echte Hollandse smartlappen hadden ons al bereikt nog voor we het terrein betreden hadden. Daar aangekomen zitten de meesten al in juiste stemming. Er waren prachtige attracties voor jong en oud; van draaimolen, botsauto’s, schiettent tot de wat meer gewaagde attracties als Showtime. In deze attractie wordt je niet alleen met een bloedgang rondgedraaid maar tegelijkertijd ook nog eens onderste boven geslingerd. Er is echt voor elk wat wils.
De prachtige attractie die ik net noemde is van bekenden van ons uit Vlijmen, Marian en Frans van de Wiel. Frans, net als Christel uit Vlijmen afkomstig, heeft vroeger bij een collega agrarisch Loonbedrijf van mijn vader en broer gewerkt en zo kwam ik hem in de vakanties als ik thuis werkte wel eens tegen. Daar heb ik vorig jaar ook al eens over verteld. Christel en Marian kennen elkaar ook al enige tijd weer op een andere manier. Marian en Frans hebben hun vaste leven een gedeelte van het jaar ingeruild voor een soort nomade (reizend) bestaan. Beiden moeten in het seizoen zeven dagen in de week keihard werken. Opbouwen, draaien en weer afbreken en de weekenden zitten altijd vol. In de winter is het onderhoud plegen en allerlei zaken regelen voor het nieuwe seizoen. Ze zijn bijzonder aardig en we hebben veel bewondering voor hen. We gingen daarom ook dit jaar weer graag even bij ze op bezoek tijdens de kermis. Het was echt gezellig.
Waar ik ook veel bewondering voor heb zijn de dames die met een aantal bewoners van De Doelen de kermis hebben bezocht. Ik was toevallig later die week op het terrein samen met Arjan Klijsen, de kermismeester die samen met vele anderen – betrokken als ze zijn – de kermis in goede banen leidt. Plots hoorde ik iemand achter me heel uitgelaten roepen. Ik draaide me om en zag daar mevrouw Berkhof, misschien bij jullie beter bekend als mijn vriendin, met een brede lach op haar gezicht naar me zwaaien. Ze was vergezeld door een aantal vriendelijke dames en een heer in rolstoel door vrijwilligers naar de kermis gebracht en genoot daar zichtbaar van. Na het schudden van de handen wilde ze nog snel even een foto maken. Wat mooi dat op die manier iedereen van de kermis kan genieten.
Inmiddels zijn er van de historische kermis op de Markt en de kermis op het Slotjesveld geen sporen meer te ontdekken. Dankzij het harde werken van de collega’s van onze buitendienst, die alles weer binnen een dag spik en span hebben gemaakt. Maar ondanks dat de sporen zijn uitgewist blijven er voor velen van ons, zoals mevrouw Berkhof en haar medebewoners van de Doelen maar ook tal van andere Oosterhouters groot en klein, mooie herinneringen van de kermis over en kijken we alweer uit naar het volgend jaar.
Mark Buijs
Burgemeester Oosterhout"