Blog Burgemeester: “meer dan eten alleen”

Burgemeester Mark Buijs
Burgemeester Mark Buijs
Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, meer dan eten alleen

Al een tijdje terug werd ik uitgenodigd door de leerlingen van De Zwaaikom, het Frencken- en het Oelbertcollege om deel te nemen aan een speciale maaltijd. In het kader van de Duurzaam Oosterhout Week hadden zij, ondersteund door Miranda van Bragt, vrijwilligers en leraren, een aantal hele bijzondere gerechten gemaakt, die ik samen met anderen mocht komen uitproberen. We zouden ontvangen worden op verschillende locaties.

We werden ontvangen met kleine hapjes bij de ingang van het restaurant en de kloosterwinkel van Sint-Catharinadal. Dit was de eerste locatie die we die avond aan zouden doen. Daar kregen we een kop thee van gedroogde kruiden en bloemen en hapjes in de vorm van kleine cakejes op basis van vruchten en kruiden allemaal uit de kloostertuin. Ondanks de niet alledaagse en gewaagde combinaties in de thee en de cake smaakte het echt heel erg lekker. Na een leerzame rondleiding in de moes- en kruidentuin van het klooster konden we op de prachtige zolder van het restaurant aan de maaltijd.

Eén van de bijzondere gasten was Pierre Wind een bekende ecologische kok uit Nederland. Hij is vooral bekend geworden door een tv-programma eind jaren negentig: De Eetfabriek. Daarin vertelde hij op zijn geheel eigen enthousiaste en soms ook kritische wijze over voedsel en de voedselindustrie. Hij zou deze dag ook nog twee theatervoorstellingen in De Bussel verzorgen over actuele thema’s als koken, smaken en duurzaamheid. Helaas kon ik daar niet bij zijn, maar inmiddels weet ik hoe inspirerend en wervelend de man kan zijn door de leuke gesprekken die ik met hem had.

Nadat we op een rituele manier onze handen hadden gewassen met een soort kruidenwater en appelazijn kon de maaltijd beginnen. We kregen een prachtige soort slab omgehangen van een zusterblouse – werkelijk zeer creatief en uniek. De eerste gang bevatte speciaal-brood en pesto van hondsdraf, brandnetel, zevenblad en wortelvormig. Ik zag Pierre Wind nog enthousiaster worden dan dat hij al was, toen men met een pan soep met heel grote ‘theezak’ vol groenten en kruiden kwam binnenlopen. Door de bouillon aan tafel te filteren zie je precies van welke groenten de soep is gemaakt en daardoor smaakt het misschien nog wel beter. Ook werd er, zoals dat in een goed klooster gebruikelijk is, stilgestaan bij de maaltijd door bezinning. Dit gebeurde door een prachtig diepzinnig gedicht, geschreven en voorgedragen door één van de leerlingen. Werkelijk fenomenaal!

Daarna gingen we met zijn alle door naar De Zwaaikom, een school waar ik altijd graag kom. De laatste keer was alweer een jaar geleden, tijdens de Week van het Respect. Toen had ik heel mooie indringende en soms ook emotionele gesprekken met de leerlingen daar. Dit keer verrasten ze me weer door de manier waarop ze de ingrediënten voor een rijsttafel bij elkaar hadden gebracht. Samen met ondernemers hadden ze spullen bij elkaar gezocht die misschien niet meer iedereen zou gebruiken maar die nog prima waren en werkelijk tot een heerlijke maaltijd werden omgeturnd. Naast me zag ik de directeur genieten van het geweldige samenzijn, zijn leerlingen en het resultaat.

Ik wil iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en in het bijzonder de leerlingen bedanken voor deze geweldige culinaire ervaring en gezellige avond. Pierre Wind zei na afloop geïnspireerd te zijn en zeker ideeën over te nemen. Een groter compliment als van deze topkok kunnen de leerlingen zichzelf volgens mij niet wensen.

Oosterhout, Meer voor Elkaar!
Mark Buijs
Burgemeester Oosterhout”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen