Brabanders kiezen massaal voor hoger eigen risico zorgpremie

Foto: Pixabay License / Myriams-Fotos

De zorgpremies voor het aankomende jaar gaan flink omhoog en mensen zoeken manieren om daarop te besparen.

Eigen risico zorgverzekering

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een maximaal eigen risico bij hun zorgverzekering. In 2020 koos 25,8% van de Brabanders voor het bedrag van 885 euro, nu is dat ruim 43,4%. Dat blijkt uit representatief onderzoek van vergelijkingssite Independer uitgevoerd door Q&A insight. Het eigen risico verhogen kan een korting opleveren tot 300 euro per jaar. Waar in Noord-Brabant relatief de meeste mensen voor het maximaal eigen risico kiezen zijn Flevolanders wat behoedzamer. In Flevoland kiest ‘slechts’ 29,1% ervoor om vrijwillig eigen risico maximaal in te zetten.

Geld opzij zetten

Van de mensen die het eigen risico willen verhogen, zegt maar liefst 64% het bespaarde geld niet opzij te zetten om zo eventuele hogere zorgkosten te kunnen betalen. Van de ondervraagden zegt ruim één derde (36%) dit wel te gaan doen. Ook geeft 44% van de respondenten aan soms niet naar een zorgverlener te gaan, omdat ze dan eigen risico moeten betalen. Dit aandeel is nog hoger onder mensen die zich überhaupt zorgen maken om de zorgpremie te kunnen blijven betalen.

Slim of niet?

Of een verhoogd eigen risico slim is, hangt af van je situatie. Verwacht je komend jaar weinig gebruik te maken van zorg uit het basispakket? Dan kan het interessant zijn om je eigen risico te verhogen. Ga je wel eens naar het ziekenhuis of gebruik je veel medicatie? Dan is de kans groot dat een verhoogd eigen risico juist nadelig voor je is. Alleen de laatste zes weken van het jaar kun je overstappen van zorgverzekeraar, daarna zit je er weer een jaar aan vast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen