Blog Burgemeester: “twee echte Oosterhoutse iconen”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, twee echte Oosterhoutse iconen

En dan heb ik het niet over de eerste de beste iconen. De éne komt uit de Besterd en de andere uit de Veurhei. Het gaat hier over Ria van Baal en Toontje van Dorst. Beiden hebben door wie ze zijn en wat ze deden een grote rol gespeeld in onze Oosterhoutse samenleving. Het zijn lieve mensen, die vooral door volledig zichzelf te blijven en zich onvermoeibaar in te zetten voor anderen indruk gemaakt hebben op velen van ons. Beiden heb ik de laatste weken mogen bezoeken en het gaat eerlijk gezegd lichamelijk helemaal niet goed met beiden. Eén van hen is helaas ook afgelopen week overleden en dat is Ria.

Ria werd ook wel Barones van de Besterd genoemd. Deze titel is haar toegedicht door Johan Westra, toenmalig directeur van de woningbouwstichting Thuisvester. Nee, ze was niet van adel en zo gedroeg ze zich ook zeker niet. Nee, Ria was een mens met een hart van goud, die deze titel puur door de representatieve rol die ze voor de mensen in de Besterd had gespeeld kreeg toebedeeld. Door haar verbindende rol tussen inwoners bij leefbaarheidsvraagstukken in haar wijk. En daarmee nam ze van nature misschien wel een soort moederrol op zich. Iedereen telde voor haar mee. “Mark”, zei ze, “het maakt niet uit waar je wieg op de wereld heeft gestaan; hier in de wijk telt iedereen voor mij mee”.

Bij mijn aantreden in Oosterhout maakten Ria en ik al snel kennis op een bijeenkomst op het stadhuis. Daar maakte zij al direct een diepe indruk op mij. Ze nodigde me uit om met haar de wijk te bezoeken. Heel waardevol, want ze kende iedereen en mensen vertelde haar ook alles. Ik ben nog nooit zo snel zoveel over een wijk te weten gekomen. De pers was erbij en de volgende dag stonden we samen op de foto in de krant. We bleven regelmatig contact houden. Iemand belde mijn secretaresse om mee te delen dat Ria heel ziek was. Ik bedacht me geen moment en liet een afspraak maken om haar in de hospice in Dongen op te zoeken. Men zei tegen mij dat ze me misschien niet meer zou herinneren, omdat haar geheugen haar wat in de steek liet. Ik was nog maar net binnen en begon te praten tegen haar en ze herkende me meteen. Ze greep mijn handen en vertelde haar levensverhaal, over het persoonlijke verlies van dierbaren in haar leven, maar ook maakte ze zoals altijd grapjes. Ze was dus nog positief ondanks haar naderende einde. Wat een krachtige en lieve vrouw.

Het tweede krachtige en positieve icoon is Toontje. Twee weken geleden werd ik door een uiterst lieve en bezorgde vrouw gebeld. Ze zei me dat het niet goed met hem ging en dat Toontje waarschijnlijk niet meer voor zijn diertjes in het dierenweitje op de Veurhei kon zorgen. Of ik iets kon doen om hem te bedanken en misschien wat op te fleuren. Ik besloot hem een dankbrief te sturen namens het hele gemeentebestuur en dus namens ons allemaal voor de meer dan veertig jaar trouwe dienst aan de samenleving. Ik was zo blij dat deze mevrouw had gebeld. Toontje heeft zoveel betekend en voor zoveel plezier gezorgd voor al die kinderen uit de Veurhei, maar ook voor de rest van Oosterhout.

Later kreeg ik nog een appje van Bor van de tattooshop dat hij een bijeenkomst voor Toontje wilde organiseren. Een soort gezamenlijk bedankje bij Toontje aan huis in de vorm van een groot applaus tegenover het dierenweitje. Daar aangekomen zag ik hoeveel mensen hier gehoor aan hadden gegeven. Het was me duidelijk: hier stonden ze dan, al die mensen en kinderen die ooit met hun neusjes en vingertjes door het gaas zich hadden staan te vergapen en verwonderen aan de diertjes van Toontje. Hij had in de loop van de tijd zoveel mensen aan elkaar verbonden door een hele bijzondere ontmoetingsplek te maken, die voor iedereen toegankelijk was.

Voor de deur, zittend op een stoel en warm gehouden door een dekentje, ontving hij het massale applaus van echt heel veel mensen. Even was de familie bang dat hij het koud zou krijgen, maar het applaus toverde een lach op zijn getekende gezicht en verwarmde hem zichtbaar. Het moet voor hem misschien wel het gevoel gegeven hebben dat hij het kampioensdoelpunt voor V.V.O. gescoord had. Maar ik denk dat zijn prestatie nog veel groter is en dus meer impact heeft gehad. Met soms tranen in de ogen gaf iedereen Toontje een hand, bedankte hem en wenste hem heel veel sterkte de komende tijd. Toontje bedankte Bor – en ik ook – maar er is natuurlijk maar één man echt verantwoordelijk voor dit grote applaus en dat is Toontje zelf.

PS als het kan geef dan op giro 555 voor de verschrikkelijke ramp in Turkije en Syrië. Het is nog steeds keihard nodig. Alvast dank.

Oosterhout, meer voor elkaar!
Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen