Ruim 40.000 aanvragen voor eerste ronde STAP-budget in 2023

Foto: UWV

Vrijdagochtend ging het STAP-loket open en konden mensen subsidie aanvragen voor scholing om hun arbeidsmarktpositie te verbeteren. Ruim 40.000 mensen dienden vrijdag een aanvraag in waardoor rond 12.30 uur het voor deze periode beschikbare budget van 34 miljoen euro op was en het loket gesloten werd.

STAP-budget

Bij de opening van het (digitale) loket om 10 uur zaten ook dit keer weer veel mensen klaar om een aanvraag in te dienen. Op het hoogtepunt stonden zo’n 250.000 apparaten in de wachtrij. Mensen staan vaak met meer devices tegelijk ingelogd. Rond 12.30 uur was er geen budget meer beschikbaar, terwijl er nog wel mensen in de rij stonden. ‘We begrijpen dat mensen die geen aanvraag konden indienen teleurgesteld zijn. Zij hebben later dit jaar opnieuw een mogelijkheid om een aanvraag te doen’, zegt Ronald van Zijp, landelijk manager STAP bij UWV. Er volgen dit jaar nog vier STAP-rondes, de volgende start op maandag 1 mei. Het was de eerste keer in 2023 dat een STAP-budget kon worden aangevraagd. Aanvankelijk stond dat gepland voor 28 februari, maar door een technische storing in combinatie met grote drukte was het toen onmogelijk het loket te openen en is gekozen voor een verplaatsing naar 17 maart. Van Zijp: ‘We hebben het probleem opgelost en de afgelopen periode het systeem uitgebreid getest. Dat heeft ertoe geleid dat het aanvraagproces vandaag goed is verlopen, al was het ook nu weer enorm druk.’

Voorwaarden aangescherpt

De STAP-regeling geeft mensen de ruimte om zelf regie te nemen over hun ontwikkeling op de arbeidsmarkt. In 2022 kregen ruim 200.000 mensen een budget toegekend waarmee ze een opleiding konden volgen om hun arbeidsmarktpositie te verstevigen. Dat liet zien dat de STAP-regeling in een grote behoefte voorziet. Tegelijkertijd werd duidelijk dat de regeling op een aantal punten aangescherpt moest worden om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Om die maatregelen te kunnen implementeren besloot het kabinet het eerste tijdvak van 2023, in januari, over te slaan. Samen met de Toetsingskamer van het ministerie van SZW voert UWV deze ronde extra controles uit, onder meer op het aanmeldbewijs en of opleidingen en opleiders aan de aangescherpte voorwaarden van de regeling voldoen. Daarbij wordt ook gekeken naar opleidingen en opleiders waar signalen over zijn.

Grens per scholing

Een belangrijke maatregel die is ingevoerd is de verleningsgrens van 300 toekenningen per scholingsactiviteit per jaar. Dat betekent dat cursussen waarvoor deze ronde 300 of meer aanvragen worden toegekend uit het Scholingsregister worden verwijderd en dit jaar niet meer beschikbaar zijn voor een STAP-budget. Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat een groot deel van het STAP-budget bij een beperkt aantal grote opleiders met een groot marketingbudget terecht komt en bepaalde doelgroepen onvoldoende bereikt worden. Hoeveel scholingen deze grens hebben bereikt is nu nog niet duidelijk. UWV zal later weer de resultaten van deze ronde publiceren in een infographic. Ook worden dan, als onderdeel van de aangescherpte regeling, de gekozen scholingsactiviteiten, het aantal subsidies en het totale subsidiebedrag per scholingsactiviteit openbaar gemaakt.

UWV biedt ondersteuning

Het STAP-budget is een landelijke regeling vanuit de overheid, voor mensen tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld om een training, cursus of opleiding te volgen. UWV voert deze regeling namens de overheid uit en daarvoor is een digitaal portaal ontwikkeld. Voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij de digitale aanvraag zitten tientallen medewerkers klaar om telefonisch te helpen. Ook kunnen mensen voor ondersteuning terecht op een van de 35 UWV kantoren. Per persoon is één keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1.000 euro zolang er budget is. Het STAP-budget wordt direct aan de opleider uitgekeerd. Dit jaar zijn er vijf aanvraagtijdvakken waarin het STAP-budget kan worden aangevraagd. In totaal is er dit jaar 170 miljoen euro beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen