Gemeenteraad vergadert 23 mei opnieuw over Zonnepark A59

Foto: energieparka59.nl

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 29 april 2023 besloten om opnieuw aan de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) te vragen. Deze is nodig voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor het Zonnepark A59. De gemeenteraad vergadert op 23 mei 2023 over de vvgb.

Zonnepark A59

De rechtbank Zeeland – West-Brabant heeft de vergunning die de gemeente heeft verleend voor het Zonnepark A59 vernietigd. Dit naar aanleiding van een beroep van Milieuvereniging Oosterhout. Volgens de rechter was het besluit over de vergunning niet rechtmatig omdat de locatiekeuze niet goed was onderbouwd. De rechter heeft gevraagd om een herstelbesluit van het college met een betere onderbouwing van de locatiekeuze. Dit herstelbesluit over de vergunning moet de gemeente binnen drie maanden nemen van de rechtbank.

Betere onderbouwing

Na de uitspraak van de rechter heeft de gemeente Oosterhout een nieuw algemeen afwegingskader zonneparken buitengebied Oosterhout laten opstellen. Ook dit wordt ter vaststelling voorgelegd aan de raad. Op basis van het afwegingskader is een beoordeling gemaakt van de locaties Zonnepark Dorst en Zonnepark A59. Ook is er een verbeterd plan voor het Zonnepark A59 gemaakt, dat rekening houdt met andere onderwerpen in de zienswijzen van de milieuvereniging zoals over ecologie. Het afwegingskader, de beoordeling van de locaties en het verbeterde plan ligt op 23 mei 2023 voor aan de gemeenteraad.

Herstelbesluit en vvgb

Voordat de gemeente een herstelbesluit kan nemen moet de gemeenteraad opnieuw een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) afgeven. Dit om tijdelijk – voor 25 jaar – af te wijken van het bestemmingsplan. In de raadsvergadering van 23 mei 2023 wordt de nieuwe vvgb behandeld. Bij een positief besluit van de gemeenteraad kan de gemeente nog voor 1 juni een herstelbesluit nemen en een nieuwe omgevingsvergunning verlenen voor de bouw van het zonnepark langs de A59. Tegen deze nieuwe omgevingsvergunning kan weer beroep aangetekend worden.

Dossier: Energiepark A59
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen