Parkfeest denkt aan duurzaamheid en schenkt in softcups

De eerste recyclemunt krijg je gratis bij binnenkomst
De eerste recyclemunt krijg je gratis bij binnenkomst
Foto: St. Parkfeest

Vanavond barst het driedaagse Parkfeest weer los. Dit jaar neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in en worden consumpties voor het eerst geschonken in zogenaamde softcups. Maar hoe werkt dat systeem eigenlijk?

Parkfeest en duurzaamheid

Dit jaar staat duurzaamheid bij het Parkfeest hoog op de agenda. Ton Sneijers van de horeca-commissie legt uit: “Eigenlijk zijn we al jarenlang bezig met het verduurzamen van ons Parkfeest. Enkele jaren geleden zijn we in het Eerst Eten Laantje al overgestapt van plastic bakjes voor friet en snacks naar kartonnen bakjes. Dit jaar gaan we nog een stap verder en introduceren we een soort statiegeldsysteem voor de drankbekers. Daarmee worden we het eerste feestje in Oosterhout. De gebruikte bekers worden allemaal verzameld en op een verantwoorde wijze gerecycled. Zo dragen we als Parkfeest ons steentje bij aan een groenere toekomst!”

Hoe werkt het systeem?

Het nieuwe systeem voor de softcups werkt heel eenvoudig, zo legt Ton uit: “Bij de entree ontvang je een speciale munt. Deze heeft geen geldwaarde, maar kun je wel bij de bar inwisselen voor een beker. De consumptie reken je gewoon af zoals je dat gewend bent en je gaat van je drankje genieten. Is je drankje op, dan kun je je gebruikte beker bij de bar inwisselen. Je ontvangt dan een muntje voor je beker of je rekent af voor een nieuw drankje. En heb je geen muntje of beker? Dan betaal je een halve consumptiemunt bovenop de drankprijs.”

Nog meer duurzaamheid

Maar het Parkfeest gaat verder. Ton: “Naast de softcups en de kartonnen frietbakjes worden banners en decoratiematerialen na gebruik schoongemaakt, opgeslagen en meerdere jaren opnieuw gebruikt. Zo blijft de ecologische voetafdruk van het Parkfeest zo klein mogelijk. Zeker wanneer je daarbij optelt dat veruit het grootste deel van de bezoekers van het Parkfeest uit de directe omgeving van Oosterhout komt. Zij komen vaak lopend of met de fiets. Zo wordt ook de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt. Nieuw dit jaar is bovendien dat de bandjes voor de passe-partouts zijn gemaakt van een speciaal gerecycled materiaal. Dit is mede mogelijk gemaakt door Rabobank, als duurzaamheidspartner van het Parkfeest.”

Tickets

Tickets voor het Parkfeest zijn te koop via de link onderaan dit artikel of bij de Oosterhoutse Feestwinkel (Arendshof 100). Een Passe-partout (alle dagen toegang) kost € 52,50. Een los ticket voor vrijdag kost € 19,50 en voor de zaterdag € 42,50. Zondag blijft de gratis familiedag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen