Blog Burgemeester: “Oosterhout op de kaart”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, Oosterhout op de kaart

Als burgemeester hoop je altijd dat het goed gaat in de stad en de dorpen. Dat alles een beetje loopt en aan de verwachtingen voldoet; dat is het allerbelangrijkste. Maar toch je wil ook graag net dat beetje extra voor iedereen, iets dat de feestvreugde net nog wat verhoogt en misschien tegelijkertijd zelfs Oosterhout nog wat meer op de kaart zet. Zo’n weekend waar iedereen aan mee kan doen en dat voor elk wat wils te bieden heeft. Waar ook mensen van buiten de gemeente van kunnen genieten.

Laten er nu net twee van dit soort topevenementen dit weekend gehouden en begonnen zijn. Dat is het Parkfeest in het monumentale park achter de historische Heuvel en de Biënnale in de Heilige Driehoek tussen onze drie prachtige kloosters. Twee evenementen op prachtige plaatsen in of tegen het centrum van Oosterhout. Evenementen die niet alleen laten zien hoe mooi onze stad is, maar vooral ook tonen waar we samen toe in staat zijn. Daar waar het Parkfeest mensen verbindt, raakt de Biënnale met kunst met het thema ‘geloof’ (in de breedste zin van het woord) je recht in je ziel.

Drie dagen Parkfeest met een keur aan goede artiesten was voor Christel en mij niet alleen als bezoekers een geweldige belevenis. Ik had het geluk ook nog een paar uurtjes mee te mogen helpen – als vrijwilliger tussen al die andere vrijwilligers – achter een bar op het middenterrein. Nadat ik even ingewerkt werd kon ik al snel stevig aan de bak om mensen met dit warme weer van een koel drankje te voorzien. Niet alleen de korte gesprekken met bezoekers tijdens het klaarmaken van de bestelling, maar ook de gesprekken en de sfeer met de vrijwilligers waren heel erg leuk. Voor mij was dit maar twee uur aanpoten, omdat ik die dag nog meer plichtplegingen te doen had. Maar de meeste vrijwilligers staan daar drie dagen en wel van het begin tot het eind eensgezind met een brede lach op het gezicht keihard te werken.

Ook de h3h Biënnale is van eenzame klasse. Met zowel realistische kunst, zoals de prachtige en indringende foto’s van Piet den Blanken. Maar ook met prachtige abstractere kunst, die je breder en anders leert kijken; iets wat deze tijd wel kan gebruiken. Ook hier was er in een prachtige omgeving een sprookje gecreëerd dat zijn weerga niet kent. Meteen al bij de opening werd door de voorzitter en de curatoren niet alleen gesproken over de geweldige inzet van de kloosterlingen en de kunstenaars, maar ook over de niet aflatende inzet van een dikke tweehonderd vrijwilligers van overal vandaan. De Biënnale duurt nog tot half juli; alle tijd dus om er een keer te gaan kijken!

Dit weekend hebben vele duizenden mensen kunnen proeven van wat Oosterhout te bieden heeft. Dat is alleen mogelijk dankzij de inwoners en de vele vrijwilligers die zich voor deze evenementen willen inzetten (dit weekend zo’n vier- tot vijfhonderd!). Het is dan ook niet gek dat ik één van hen, supervrijwilliger Hans van de Grift, mocht onderscheiden met een welverdiende gouden gemeentespeld voor zijn tomeloze inzet bij tal van verenigingen, als bestuurslid of anderszins. Ik hoop dat deze onderscheiding laat zien hoe wij als gemeentebestuur en gemeenschap deze mensen waarderen. In de hoop dat velen zich door vrijwilliger Hans laten inspireren om geweldige dingen te doen voor onze samenleving en daarmee Oosterhout en zijn inwoners op de kaart zetten. Echt weer een onvervalst staaltje van Oosterhout meer voor elkaar!

PS: De brandweer heeft in de aanloop naar het Parkfeest een heel nuttige oefening op het evenemententerrein kunnen houden. Ook brandweermensen zijn veelal vrijwilligers; nieuwe mensen zijn welkom!

Mark Buijs,
Burgemeester Oosterhout”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen