Brabantse Ouderenzorgorganisaties: “Politiek, vertel het eerlijke verhaal!”

Foto: Sabinevanerp by Pixabay

Brabantse ouderenzorgorganisaties, waaronder Mijzo en Surplus, benadrukken de behoefte aan eerlijke informatie in verkiezingstijd.

Dubbel zoveel 80-plussers

Brabantse ouderenzorgorganisaties maken zich zorgen en benadrukken de behoefte aan eerlijke informatie. Marcel van der Priem van De Wever stelt: “Tijdens de verkiezingsperiode ontbreekt het vaak aan realisme over de ouderenzorg, terwijl het aantal 80-plussers in de komende jaren verdubbelt. Praten over het bouwen van meer verpleeghuizen is simpelweg niet realistisch.” Daarom doen ouderenorganisaties in alle Brabantse media een oproep: houd bij het stemmen rekening met de toekomst van de ouderenzorg. Saskia van Opijnen, bestuurder van Avoord in West-Brabant, benadrukt dat beloften over meer geld niet het kernprobleem oplossen: het personeelstekort. “Het aantal 75-plussers zal de komende jaren blijven stijgen, met een verwachte 2,1 miljoen in 2030, wat 12% van de totale bevolking vertegenwoordigt.”

Personeelstekort als hoofdprobleem

Na de aangekondigde bezuinigingen afgelopen zomer hebben de 48 organisaties hun krachten gebundeld. Marcel van der Priem zegt: “We moeten mensen gezamenlijk bewust maken van de veranderingen in de zorg voor ouderen; de oplossingen van vroeger werken niet meer.” In Noord-Brabant alleen al wordt in de nabije toekomst een tekort van meer dan 8.000 medewerkers in de ouderenzorg verwacht. “Pleiten voor meer verpleeghuisplaatsen is niet de oplossing; we hebben lege appartementen, maar het ontbreekt simpelweg aan personeel,” aldus Van der Priem. Hij benadrukt de noodzaak om de zorg anders in te richten, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, wat zowel noodzakelijk als wenselijk is voor veel ouderen.

Oproep aan de kiezer

Daarom vinden de zorgbestuurders dat kiezers het eerlijke verhaal moeten horen. En dat ze in hun keuze rekening houden met de zorg. “Het is belangrijk om in je stemkeuze rekening te houden met jouw visie op je eigen oude dag. Hoe zie je jezelf als je ouder bent? Welke partij past hier het beste bij?” Om mensen te helpen bij hun keuze, is het Kieskompas voor de Zorg ontwikkeld. Dit kieskompas is te vinden via de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen