Nederlanders denken kennis te hebben over afval scheiden, maar dat blijkt niet zo te zijn

03 feb 2024, 6:14 Nieuws
flesjes afval
Kunststofplatenshop.nl

Scheid jij je afval? Lekker bezig! Gooi jij dan ook jouw lege deodorantbus bij het restafval? Of was het toch chemisch afval? Bijna negen op de tien Nederlanders (84%) zegt te weten wat in welke afvalbak moet. In de werkelijkheid blijkt dit soms moeilijker dan gedacht.

Afvalkennis

Dat blijkt uit onderzoek van Kunststofplatenshop.nl dat onderzoek deed naar de afvalkennis van Nederlanders. Wat blijkt? We schatten onszelf best hoog in. Volgens het onderzoek schat 84% van de Nederlanders zichzelf in als 'goed' in bij het scheiden van afval, en geeft 11% zichzelf zelfs een 'zeer goed'. Maar laten we eerlijk zijn, weten we écht in welke prullenbak alles moet? Nee, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 65% van de Nederlanders bekent hun afval gerust bij het restafval te gooien als ze niet zeker weten waar het thuishoort. Het lijkt erop dat we soms gokken in plaats van weten. Hoewel we dus vaak denken dat we goed zijn in afval scheiden, blijkt dat we soms de mist in gaan.

Zelfvertrouwen vs. werkelijkheid

Neem bijvoorbeeld aluminiumfolie; 31% van de Nederlanders gooit dit zonder het te weten in de verkeerde bak, En die lege deodorantflessen? Een raadsel voor velen. Een derde plaatst ze netjes in het restafval, maar 41% denkt dat die met het chemisch afval horen, en een kwart gooit het bij het plastic. Pizza liefhebbers opgelet: 45% van de Nederlanders gooit hun lege pizzadoos in de papierbak, terwijl dit niet de bedoeling is! Het vet maakt de doos onbruikbaar voor recycling. Dit vieze karton moet dus bij het restafval.

Scheiden van afval

Afvalscheiding is een hot topic, maar in hoeverre zijn we er echt mee bezig? 40% van de Nederlanders noemt zichzelf enorm strikt met het scheiden van afval. 55% zegt er wel mee bezig te zijn, maar geeft toe niet altijd even strikt te zijn. We scheiden ons afval voor verschillende redenen. Zo geeft 54% aan afval te scheiden omdat het daadwerkelijk beter is voor het milieu, terwijl 22% het doet omdat het maar een kleine moeite is. Voor 13% is afval scheiden een kwestie van 'zo hoort het', en 6% doet het zelfs om wat extra geld te besparen.

Duitsland en Frankrijk

Hetzelfde onderzoek is ook uitgevoerd onder Duitse en Franse respondenten. Wat opvalt is dat Duitsers zeggen meer afval te scheiden. Waar 40% van de Nederlanders zeer strikt is met afval scheiden, doen Duitsers daar nog een schepje bovenop. Bij onze oosterburen zegt 63% dit zeer nauw te nemen. In Frankrijk is men ook heel strikt met het scheiden van afval. 65% van de Fransen zegt heel gericht afval te scheiden.