Blog Burgemeester: “Een dappere stap vooruit!”

Foto: Gemeente Oosterhout

Onze Burgemeester heeft weer een blog geschreven over zijn belevenissen van de afgelopen week. Deze is gepost op de Facebookpagina van de gemeente Oosterhout:

“Beste Oosterhouters, een dappere stap vooruit!

Die zetten een aantal dames uit onze Dongemond gemeentes. Zij hebben besloten alles in het werk te stellen om uit de bijstand te geraken. Dit door te proberen voor zichzelf opnieuw of voor het eerst een stap op de arbeidsmarkt te wagen. Soms staan we er niet bij stil, maar het ongeluk kan iedereen treffen waardoor je afhankelijk wordt van een bijstandsuitkering. En probeer er dan maar eens uit te komen. De verhalen laten vaak zien dat het niet eenvoudig is.

Op Internationale Vrouwendag mocht ik een aantal dames ontmoeten die deze stap wilden gaan zetten. Welke dag kun je immers beter nemen om als vrouw zo’n dappere en spannende stap te nemen. Het initiatief om ons allen samen te brengen kwam van Nora Kasrioui van de stichting Brood en Rozen. Waar ik iedere dag veel mensen ontmoet merkte ik dat het voor deze dames best spannend was om de burgemeester te ontmoeten. Maar meteen na binnenkomst en een kort voorstelrondje werd het ijs gebroken. Ik raakte al snel met de dames in gesprek over hun dromen en ambities. Je zag ze gewoon opleven en stralen bij het idee dat er misschien wel een wereld voor hen open kwam te liggen na deze komende maanden waarin ze zelf aan de bak moeten.

Ik zeg ‘aan de bak moeten’ en zo is het ook. Deze dames willen zichzelf een grotere kans op de arbeidsmarkt verschaffen. En dat gaan ze doen door een het volgen van een leiderschapsprogramma van acht weken, waarvoor ik de aftrap mocht geven. De eerste vier weken gaan ze werken aan hun eigen presentatie en communicatie. Niets is zo belangrijk als een goede eerste indruk maken om ergens binnen te komen. Ik kan u zeggen: dat deden ze bij mij na enige aarzeling al heel knap. Dus dat gaat volgens mij met wat hulp al een heel eind goed komen. De tweede vier weken gaan ze leren in een organisatie te werken. Topmannen en topvrouwen gaan hen lesgeven; geweldig toch.

Na al die acht weken van hard werken ontmoeten zij een leidinggevende van een bedrijf waarmee zij gaan lunchen. Na deze spannende blinddate gaat de leidinggevende hen een baan aanbieden. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dat bij deze dames wel goed gaat komen. Ze gaan me op de hoogte houden van hun vorderingen. Ik mocht in ieder geval vooruitlopend daarop al de taart met de dames aansnijden en een mooi klein lintje doorknippen op diezelfde taart als markering van de start.

Niemand vindt het leuk om in de bijstand te zitten. Deze eerste stap van deze dames gaf hen een sterker gevoel van eigenwaarde. Duidelijk was, dat de dames staan te trappelen om deel te gaan nemen aan het arbeidsproces en daardoor hun meerwaarde voor de samenleving te tonen. Ze kunnen zo ook geld gaan verdienen om hun eigen toekomst vorm te geven. Ik wil graag Nora en alle vrijwilligers die er bij betrokken zijn bedanken voor het introduceren van dit project in Oosterhout.

Een project dat de lading van de slogan ‘meer voor elkaar’ ruimschoots dekt.

Mark Buijs,
burgemeester van Oosterhout

PS. De open dag op de gemeentewerf en milieustraat trok bijna duizend bezoekers, waaronder veel kinderen. Ik wil iedere medewerker en vrijwilliger bedanken die deze dag tot een succes heeft gemaakt. Veel kinderen kregen een lach op het gezicht bij het zitten op een tractor of het rondritje met één van onze vuilniswagens.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen