Rijkswaterstaat gaat bruggen en sluizen moderniseren

27 jun , 5:56 Nieuws
marksluis
Google Streetview
Vanaf maart 2026 starten de daadwerkelijke werkzaamheden voor onderhoud en modernisering, te beginnen bij de Marksluis.

Renovatie en modernisering

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Orion hebben op 25 juni 2024 hun samenwerking bekrachtigd met de ondertekening van het project Tilburg 3 (TB3). Dit project omvat groot onderhoud en modernisering van sluizen, beweegbare bruggen en waterreguleringswerken in de Noord-Brabantse en Midden-Limburgse kanalen. De voorbereidende werkzaamheden beginnen onmiddellijk, en Orion zal de objecten in Zuid-Nederland inventariseren en nader verkennen in de eerste fase.

Start bij Marksluis

Vanaf maart 2026 starten de daadwerkelijke werkzaamheden, te beginnen bij de Marksluis. Tot die tijd voert Orion voorbereidende taken uit zoals het inventariseren van de huidige staat en het plannen en ontwerpen van de moderniseringswerkzaamheden. Het project loopt tot 2032 en omvat de modernisering van 21 waterreguleringswerken, 11 sluiskolken en 8 bruggen. Dit maakt deel uit van het landelijke programma Vervanging en Renovatie, met als doel een vlotte doorvaart op de waterwegen te garanderen.

Meer informatie

Tijdens het renovatieproject moderniseert Rijkswaterstaat onder andere de aandrijfinstallaties, zodat ze weer jaren mee kunnen. Daarnaast wordt de kans op storingen kleiner. Na renovatie zijn de containerterminals en klasse IV-vaarwegen in de regio weer goed bereikbaar.Weg- en scheepvaartverkeer kunnen tijdens het onderhoud hinder ondervinden, maar er worden maatregelen genomen om dit zoveel mogelijk te beperken. Klik op de onderstaande link voormeer uitleg over de plannen die Rijkswaterstaat heeft.