Aandacht voor laaggeletterdheid in Oosterhout

16 sep , 6:32 Nieuws
theek5
De maand september staat bij bibliotheek Theek 5 in het teken van basisvaardigheden.

Laaggeletterden

In Nederland kampen ongeveer 2,5 miljoen volwassenen met problemen op het gebied van lezen, schrijven en rekenen, en hebben velen ook moeite met het gebruik van digitale technologieën zoals computers en mobiele telefoons. In Oosterhout ligt het percentage laaggeletterden tussen de 8 en 10% van de beroepsbevolking, wat neerkomt op zo’n 5.600 mensen als we ook de 65-plussers meerekenen. Deze vaardigheden zijn cruciaal, omdat gebrek eraan op veel vlakken grote gevolgen heeft en mensen kwetsbaar maakt.

Basisvaardigheden

De hele maand september staat bij Theek 5 in het teken van het verbeteren van basisvaardigheden. Landelijk vragen honderden organisaties aandacht voor laaggeletterdheid door middel van diverse activiteiten, zoals hulp bij de Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden. Ook in Oosterhout wordt actie ondernomen vanuit het Taalnetwerk, dat is ontstaan uit het taalconvenant dat in 2019 door 21 organisaties werd ondertekend. Dit netwerk werkt samen om laaggeletterdheid in de gemeente te verminderen.

Workshop Light Verse

Bij Theek 5 vindt op 17 september van 15.00 tot 17.00 uur een workshop light verse plaats, geleid door Christian Goijaarts, onder andere bekend van de Vrolijke Versjes op Oosterhout Nieuws. Zorroo zet in op bewustwording door middel van een escapekoffer die ervaringen met laaggeletterdheid simululeert voor huisartsen en praktijkmedewerkers. Vrouwen voor Elkaar deelt bloemzaadjes uit met complimenten aan haar bezoekers ter ondersteuning van basisvaardigheden. Voor iedereen die zelf hulp nodig heeft of zich wil inzetten voor dit onderwerp, is het Digi-Taalhuis Oosterhout beschikbaar tijdens het inloopspreekuur op maandag van 13.00 tot 15.00 uur in de bibliotheek. Ook organisaties die willen bijdragen aan de bewustwording van laaggeletterdheid zijn van harte welkom.