Aantal zorgbanen in Noord-Brabant verdubbeld

12 sep , 11:56 Nieuws
zorgmedewerker
Het aantal banen in de zorg is in Noord-Brabant sinds 1996 met maar liefst 102,2% gestegen. Het aanbod aan nieuw personeel blijft tegelijkertijd achter. Momenteel staan er per werkzoekende zorgmedewerker maar liefst 3,8 vacatures open in de provincie. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank.

Brabantse zorgbanen verdubbeld

Waar er in Noord-Brabant in 1996 nog 87.970 banen in de zorg waren, is dit aantal momenteel bijna verdubbeld, naar 177.860. Het aantal vacatures loopt daarom op. In Noord-Brabant is de toename groot: momenteel zijn er hier 3,8 vacatures per werkzoekende.
Landelijk is het tekort iets minder groot, maar ook hier bleef het aantal werkzoekenden achter op de vraag naar zorgmedewerkers. In heel Nederland zijn er 3,5 vacatures per werkzoekende.
“Het aantal banen in de zorg is explosief gegroeid, maar dat geldt niet voor het aangeboden personeel. Dit zorgt voor een gespannen markt”, zegt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank.

Vooral tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen

In Brabant is grote behoefte aan meer verzorgenden: hiervoor zijn momenteel maar liefst 4,9 openstaande vacatures per werkzoekende.
Er is nog meer behoefte aan Brabantse verpleegkundige: per werkzoekende in deze branche vind je 7,4 openstaande vacatures.
Meeste zorgbanen in Heeze-Leende
Momenteel bevindt 14,8% van alle banen in Noord-Brabant zich binnen de zorgsector. Vooral in Heeze-Leende is een groot deel van de banen in de zorg: 28,8%. De top 5 Brabantse gemeenten met de meeste zorgbanen is:
  1. Heeze-Leende: 28,8% van alle banen
  2. Geldrop-Mierlo: 25,1% van alle banen
  3. Vught: 24,7% van alle banen
  4. Bergen op Zoom: 24% van alle banen
  5. Goirle: 23% van alle banen
In Roosendaal ligt dat percentage op 22,4%, Rucphen 11,2%, Zundert 13,4%, Halderberge 9,3%, Etten-Leur 14,2%, Breda 17,8% en Oosterhout 12,1%.
Sharita Boon zegt hierover: “De zorg heeft lang de naam gehad dat het slecht betaalde banen zouden zijn. Onder andere door de personeelstekorten zijn er de laatste jaren in de CAO’s wel flinke stappen gemaakt qua salaris. Een ander groot voordeel van kiezen voor werken in de zorg is dat je meestal in de buurt een baan kunt vinden.”
Alle details van het onderzoek vind je hier.