Dit weekend gaat de wintertijd in: klok gaat een uur terug

26 okt , 6:25 Nieuws
wekker wintertijd zomertijd klok
PIRO4D by Pixabay
Dit weekend is het weer zover: in de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in. Om 3.00 uur 's nachts draaien we de klok één uur terug. 

Wintertijd

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober is het weer tijd om de klok een uur terug te zetten. Om precies 03.00 uur 's nachts wordt de klok een uur achteruitgedraaid, waardoor het opnieuw 02.00 uur is. Voor velen betekent dit een extra uur slaap, dus de overgang naar de wintertijd verloopt meestal ongemerkt. De wintertijd, die geldt als de standaardtijd, loopt van eind oktober tot eind maart. Met de start van de wintertijd naderen we het einde van het jaar. Gelukkig duurt de wintertijd maar vijf maanden, en voordat we het weten schakelen we weer over op de zomertijd. Deze gaat in tijdens het laatste weekend van maart, namelijk in de nacht van 29 op 30 maart.

Gezondheid

Het verzetten van de klok zou om gezondheidsredenen moeten stoppen. Permanente wintertijd, of standaardtijd, is beter voor onze hersenen, hart, bloedvaten en afweersysteem. Onderzoek toont aan dat deze tijd beter past bij ons natuurlijke dag-nachtritme, met minder verstoring van de slaap. Meer ochtendlicht in de winter en minder avondlicht in de zomer helpen onze biologische klok goed functioneren, wat cruciaal is voor een gezond slaap-waakritme.

Vooruit of achteruit?

Twijfel je altijd of de klok voor- of achteruit moet? Een handig geheugensteuntje komt uit het Engels: in de herfst zeggen ze 'fall', en in de lente 'spring'. Zo kun je onthouden dat in de herfst de klok terugvalt ('fall back') en in de lente vooruit springt ('spring forward'). Of, als je het liever in het Nederlands houdt: in het voorjaar gaat de klok altijd vooruit.