Cafetaria’s zien het niet zitten als klanten vanaf zaterdag hun eigen pan meenemen als ze patat komen halen. In een overheidscampagne over het verbod op gratis eenmalig wegwerpplastic wordt hiertoe opgeroepen, maar volgens de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) is dit in de praktijk ’totaal onwerkbaar’.
"Ik hoop echt dat mensen hun verstand gebruiken en niet met hun eigen pannen naar de snackbar komen," zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. "Zeker tijdens de spits, als er zes tot acht bestellingen tegelijk worden bereid is er geen ruimte voor eigen pannetjes." Ook vreest hij voor de hygiëne. "Wij weten niet waar die pannen en bakjes gestaan hebben of wellicht zijn mensen die ze meebrengen ziek en nemen ze bacteriën of virussen mee."
Per 1 juli moeten onder meer cafetaria’s geld vragen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes voor eenmalig gebruik. Volgens ProFri werken veel ondernemers al met duurzame verpakkingen, zoals papieren zakken of bakjes van karton of suikerriet. Drinkbekers en sausbakjes zijn de grootste uitdagingen, laat brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland weten. ‘Hier zijn geen alternatieven voor zonder plastic.’
"Dit betekent dat bedrijven over moeten gaan op herbruikbare alternatieven of ‘bring your own’", aldus een woordvoerder. Bij herbruikbare bekers stelt KHN de vraag of de bekers weer terug worden gebracht door gasten. "Als dat namelijk niet gebeurt en bijvoorbeeld de bekers in het zwerfafval terechtkomen, dan schiet de wetgeving zijn doel voorbij." Plastic wegwerpbekers- en bakjes worden niet verboden, gratis wegwerpplastic wel. De nieuwe regels moeten zwerfafval voorkomen en het gebruik van wegwerpplastic verminderen. Vanaf 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten en gebruikt worden op locatie, zoals een kantoor of festival, verboden.