Tijdens de jaarlijkse diploma-uitreiking van Monuta ontving Els Heijkant van Monuta Westen en Holterman vorige week het diploma van het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU). Vakdiploma Uitvaartzorg
Het diploma werd door Stichting NaVU uitgereikt in Crematorium Heidehof in Ugchelen. Dit jaar namen 28 Monuta uitvaartverzorgers het vakdiploma in ontvangst. Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta: “Elk jaar zijn we weer ontzettend trots dat we zoveel uitvaartverzorgers mogen opleiden tot kwalitatief geschoolde Register Uitvaartverzorgers. Vooral de verhalen hoe zij het opleidingstraject hebben beleefd op hun eigen manier is heel bijzonder. Soms met een hobbel hier of daar, maar allemaal met passie voor het vak en liefde voor de families die zij hebben mogen bijstaan."
NaVU-diploma
Om de vakbekwaamheid van uitvaartverzorgers in Nederland te borgen is het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) in het leven geroepen. Het vakexamen bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Met het NaVU-diploma kunnen uitvaartverzorgers zich inschrijven in het Register Uitvaartzorg van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU). Zij moeten een gemiddelde klanttevredenheidsscore van een 8 of hoger (gemeten over twintig uitvaarten) en minimaal tien uitvaarten zonder klachten hebben begeleid. Nabestaanden kunnen aan de hand van het register hun keuze voor een uitvaartverzorger maken op basis van kwaliteit.
Opleidingsprogramma
Het opleidingsprogramma waarmee nieuwe uitvaartverzorgers het vak leren is erop gericht om een stevige basis neer te zetten om het vak te leren zonder dat er op nabestaanden wordt ‘geoefend’. Daarom krijgt elke nieuwe uitvaartverzorger een mentor. Het inwerkproces duurt in totaal een half jaar. Hierbij krijgen de nieuwe uitvaartverzorgers de ruimte om te leren van hun collega’s en uiteindelijk ook zelfstandig aan het werk te gaan. De laatste fase is het NaVU-examen. Na de registratie als uitvaartverzorger heeft Monuta een uitgebreid opleidingsprogramma waarmee uitvaartverzorgers PE-punten kunnen halen. Dit programma voor bijscholing wordt jaarlijks uitgebreid.