GroenLinks uit bezorgdheid over loden drinkwaterleidingen

12 feb 2020, 6:58 Nieuws
waterkraan
Martijn Louwerens heeft namens GroenLinks Oosterhout schriftelijke vragen gesteld over eventuele loden drinkwaterleidingen.

Loden drinkwaterleidingen

Martijn Louwerens heeft namens GroenLinks Oosterhout een brief gestuurd aan de gemeenteraad waarin hij vragen stelt over eventueel in Oosterhout aanwezige loden drinkwaterleidingen. Louwerens: "In december 2019 bleek dat in honderdduizend tot tweehonderdduizend huizen in Nederland nog loden leidingen liggen voor drinkwater. Dit kan leiden tot een te hoog gehalte lood in het drinkwater. De wettelijk toegestane hoeveelheid lood is 10 microgram per liter drinkwater, hoewel de Gezondheidsraad adviseert om deze norm te verlagen naar 5 microgram per liter."

Effecten op het lichaam

Louwerens: "Een teveel aan lood in het lichaam kan een groot effect hebben op het lichaam. Vooral de hersenontwikkeling van kinderen kan het verstoren, met een verlaging van het IQ tot gevolg, Ook kan het concentratieproblemen en gedragsproblemen veroorzaken. Bij volwassenen kan het tot een hogere bloeddruk en nierproblemen leiden." GroenLinks heeft aan het college gevraagd of zij inzichtelijk hebben waar loden waterleidingen in Oosterhout liggen en of de eventuele risico's hiervan in kaart zijn gebracht. Normaal gesproken mag het college binnen 4 weken reageren, maar GroenLinks heeft gevraagd of zij tijdens de raadsvergadering van komende dinsdag al mondeling zou willen reageren.