Vanochtend vroeg werden bij diverse Oosterhoutse bakkers de traditionele Hubkes gezegend. Maar wat maakt deze broodjes zo bijzonder?
De oorsprong van de Hubkes
Hubkes zijn kleine, gewijde broodjes waarvan wordt gezegd dat ze de eters beschermen tegen hondsdolheid en andere kwalen. De oorsprong van deze traditie gaat terug tot de legende van St. Hubertus, een heilige uit de achtste eeuw. Het verhaal vertelt dat Hubertus tot het christendom bekeerd werd nadat hij tijdens de jacht een hert ontmoette met een kruis in zijn gewei. In 717 werd hij benoemd tot bisschop en verplaatste hij zijn zetel van Maastricht naar Luik. In de Belgische Ardennen zette hij zich in als missionaris en bestreed hij heidense gebruiken, zoals het jaarlijkse offeren van de eerste jachtbuit aan de godin Diana.
Traditie in ere gehouden
Deze verandering leidde ertoe dat St. Hubertus, bekend als de 'Apostel van de Ardennen', offers in de vorm van brood ontving en uiteindelijk de beschermheilige van de jacht werd. Er ontstond een traditie waarbij jagers, later gevolgd door boeren en stadsbewoners, gezegende broodjes aten om zichzelf en hun vee te beschermen tegen hondsdolheid en andere kwalen. Zelfs het vee kreeg een stukje van dit gewijde brood. Vandaag de dag houden Oosterhoutse bakkers deze eeuwenoude traditie in stand. De verse Hubkes zijn vanmorgen vroeg ingezegend door pastoor Jochem van Velthoven en liggen klaar in de winkels om de inwoners te beschermen tegen hondsdolheid.