Jonge bestuurders veroorzaken twee keer zo vaak een aanrijding

20 aug 2023, 6:28 Nieuws
aanrijding unive
Univé
Snelheid, anticiperen en afleiding zijn de uitdagingen voor weinig ervaren jongeren, zo blijkt uit de recente schadecijfers van verzekeraar Univé.

Aanrijdingen

Uit recente schadecijfers van Univé blijkt dat jonge automobilisten meer dan twee keer zo vaak betrokken zijn bij aanrijdingen in vergelijking met de gemiddelde automobilist. Gemiddeld veroorzaakt 2,2% van haar autoverzekerden een aanrijding, maar ziet de coöperatie dit percentage naar 5% stijgen wanneer het alleen jonge bestuurders die nog 24 moeten worden.

Rijgedrag

Het rijgedrag van jonge bestuurders wordt mede verklaard door factoren zoals snelheid, anticiperen en afleiding. Zo scoort 11,4% van de jongeren onvoldoende op snelheid, terwijl dit percentage bij 65-plussers (2,9%) bijna vier keer lager ligt. Bovendien vertoont ruim één op de acht jongeren een erg onrustige rijstijl bij het optrekken, afremmen en nemen van bochten. Daarnaast blijkt dat in ruim 20% van de gemeten ritten jongeren minstens één keer hun telefoon gebruikt. Een verhouding die ook wordt waargenomen bij de groep bestuurders van 25 tot 50 jaar.