Medewerkers in het streekvervoer leggen maandag verspreid over het land opnieuw het werk neer. Daartoe hebben vakbonden FNV en CNV opgeroepen omdat de cao-onderhandelingen muurvast zitten. Staking streekvervoer
Het gaat om de derde van in totaal vijftien stakingsdagen, die worden uitgesmeerd over een periode van zes weken. De
staking heeft betrekking op een cao die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs. Woensdag en vrijdag wordt er voor deze cao eveneens gestaakt. Voor dinsdag en donderdag zijn in Friesland en Groningen daarnaast acties aangekondigd door de streekvervoerwerknemers van de cao Multimodaal, waar voornamelijk treinpersoneel onder valt. Friesland en Groningen hebben deze week dus iedere dag te maken met een staking in het openbaar vervoer.
"Overheid moet ingrijpen"
Omdat het cao-conflict maar blijft voortduren, vindt de FNV eigenlijk dat de overheid moet ingrijpen. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag zei vrijdag dat werknemers in het streekvervoer mede overwerkt zijn doordat aanbieders tijdens aanbestedingen beknibbelen op bijvoorbeeld pauzes of regelmatige roosters. Omdat de overheid met het systeem van aanbesteden is gekomen, houdt de FNV de overheid medeverantwoordelijk. “We willen linksom of rechtsom gewoon dat het wordt opgelost”, voegde Van der Gaag daaraan toe.
Gevolgen niet duidelijk
Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de staking heeft voor streekvervoer in onze regio.
Arriva geeft op haar website aan: "De gevolgen van de staking worden pas duidelijk in de vroege ochtend van een stakingsdag als we weten hoeveel medewerkers zich als staker registreren. In alle regio’s is als gevolg van deze staking op maandag 6 maart rituitval in de dienstregeling van de bussen te verwachten."