Wist jij dat technologie kan helpen bij het doen van lastig werk? Hoe? Denk aan digitale werkinstructies op een tablet of beamerprojecties op de werkplek. In het techlab bij MidZuid ervaren de eerste maatwerkers of dit echt werkt. Samen kom je verder
Om onderzoek te doen naar de inzet en ondersteuning van technologie voor mensen met een beperking, heeft MidZuid een proeflab ingericht. De eerste maatwerkers zijn inmiddels gestart met de proef voor MondzorgPlus. Dit onderzoek wordt geleid door TNO en voeren we uit voor de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT). Het is belangrijk onderzoek want alle mensen moeten mee kunnen doen en in de krappe arbeidsmarkt is het noodzakelijk alle arbeidspotentieel in te zetten. Reinier Könemann van Onderzoeksbureau TNO: “We zoeken naar antwoord op de vraag: kan technologie het werk toegankelijker maken? Maar we zijn ook benieuwd of werken met de technologie de werkzaamheden leuker en aantrekkelijk maakt.”
Testen, testen en nog eens testen
Op dit moment onderzoekt MidZuid voor MondzorgPlus of een deel van het inpakken van tandarts-koffers, met hulp van technologie, kan worden gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De koffers worden door tandartsen gebruikt om zorg te leveren aan mensen die in een zorginstelling wonen en niet zelf naar de tandarts kunnen. De koffers bestaan uit heel veel elementen, steriel en niet-steriel.
Correct ingepakt
Natasja Drewes, manager tandheelkundige kwaliteit, veiligheid en opleidingen bij MondzorgPlus: “Om de juiste zorg te leveren, is het van groot belang dat de koffers en dozen op een juiste manier ingepakt worden en dat alle dozen in de koffers zitten. Omdat dit best lastig werk is, doen tandartsassistentes dit werk nu. Als deze proef lukt, kunnen straks veel meer mensen dit werk doen. En dat is nodig in deze krappe arbeidsmarkt. Hoe gaaf is het als MondzorgPlus straks zowel zorgverlener als werkgever kan zijn van mensen met een beperking.” Deze proef loopt tot december 2022.