Vandaag is het Prinsjesdag. Online zoeken mensen vooral naar het antwoord op de vraag of Prinsjesdag een nationale vrije dag is. Prinsjesdag
In aanloop naar de derde dinsdag van september zijn Nederlanders hartstikke nieuwsgierig naar wat die dag eigenlijk inhoudt en wat de betekenis is van alle bijbehorende politieke termen. Wat opvalt: we vragen ons ook af of Prinsjesdag een nationale vrije dag is. Dit komt naar voren uit een analyse van Preply. Het online talenplatform deed onderzoek naar het online zoekgedrag van Nederlanders in aanloop naar Prinsjesdag. Om je alvast even uit de droom te helpen; Prinsjesdag is geen nationale vrije dag. Er moet gewoon gewerkt worden. Helaas!
Van miljoenennota tot de Ridderzaal
Ieder jaar op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op Prinsjesdag spreekt de Koning de Troonrede uit, waarin de belangrijkste plannen van de regering staan voor het aankomende jaar. Hierop volgend brengt de minister van Financiën ‘het koffertje’ met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting naar de Tweede Kamer om deze te presenteren. Dat lang niet alle Nederlanders weten wat er precies gebeurd op Prinsjesdag, blijkt wel uit het jaarlijkse zoekgedrag op Google. Zo zijn ‘wat is Prinsjesdag’ en ‘wat gebeurt er op Prinsjesdag’ veel ingevulde zoektermen in de aanloop naar deze dag met maar liefst 90.500 zoekopdrachten per maand. Ook zijn we nieuwsgierig naar de betekenis van verschillende termen rondom de politieke traditie. Bekijk hier de top-tien met meest gezochte termen:
Top 10 zoektermen
De top-10 zoektermen rondom Prinsjesdag
- Prinsjesdag
- Tweede kamer
- Miljoenennota
- Troonrede
- Minister van Financiën
- Koning
- Glazen koets
- Eerste kamer
- Ridderzaal
- Rijksbegroting
De data is verzameld op basis van de tool Google Keywordplanner op basis van data van september 2020, 2021 en 2022.