Het Oosterhoutse restaurant Zout & Citroen mag wederom haar ster behouden, zo werd maandag bekendgemaakt bij de uitreiking van de Michelinsterren.
Michelinsterren
De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993. Tot vorig jaar had ook Inter Scaldes in Kruiningen (Zeeland) drie sterren, maar omdat chef-kok Jannis Brevet afscheid heeft genomen, zijn die vervallen. Zijn opvolger Jeroen Achtien kreeg binnen een jaar nadat hij Brevet opvolgde echter twee sterren. Dat was voor Achtien geen onbekende ervaring, want zijn restaurant Sens in de Zwitserse plaats Vitznau had ook twee sterren. Daarmee heeft het restaurant in Kruiningen al veertig jaar zeker twee Michelinsterren.
Zout & Citroen
Achttien andere restaurants hielden hun twee sterren. Michelin beloonde tien nieuwe eetgelegenheden met één ster. Het Oosterhoutse restaurant Zout & Citroen aan de Ridderstraat behield haar ster. Eigenaren Patricia & Bram Helleman reageren op hun Facebookpagina: "Samen met ons team hebben wij wederom een Michelinster mogen ontvangen! Gefeliciteerd aan onze collega’s die een ster hebben mogen ontvangen en die hem hebben weten te behouden. " De Michelingids is lovend over het restaurant: "Dit voormalige koetshuis is een prachtplek om culinair verwend te worden. Het strakke designinterieur is geweldig, het uitzicht op de tuin is fraai. Zout & Citroen, dat is contemporaine klasse om van te smullen!"
KLIK HIER om de volledige beschrijving van Michelin te lezen.
Groene ster
Acht restaurants kregen een groene ster toegekend, waarmee ze zijn erkend als koploper op het gebied van duurzaamheid. Restaurant Lutum in Wijk bij Duurstede kreeg zowel een groene als een 'gewone' Michelinster. De sterren werden bekendgemaakt tijdens de horecavakbeurs BBB. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken. In totaal telt Nederland nu 122 sterrenrestaurants.