Project 'Laetare | Wees Blij!' van jarig Catharinadal wil jong en oud verbinden

05 jul 2021, 6:42 Nieuws
weesblij0
Frans Verkooijen
Het onderwijsproject 'Laetare | Wees Blij!' wil jongeren enthousiasmeren het culturele erfgoed te bestuderen, te bewaren en te propaganderen.



Wees Blij!

Laetare | Wees Blij! is een onderwijsproject dat door de zusters van Het Sint Catharinadal aan alle scholen van het voortgezet onderwijs in Noord Brabant en Zeeland wordt aangeboden ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan van het Sint Catharinadal. "Het project is erop gericht om jong en oud te verbinden", zegt Walther Halters, lid van het projectteam. "Al sinds de achtste eeuw wordt er gregoriaans gezongen. Het is de bakermat van de hedendaagse muziek. Daarom is het de moeite waard om het als cultureel erfgoed te bestuderen, te bewaren en te propaganderen.



Eeuwenoude handschriften

In ons project willen we het ‘toen’ en het ‘nu’ bij elkaar laten aansluiten." "We willen jongeren op een eigentijdse manier en vorm kennis laten maken met de eeuwenoude handschriften uit het archief van de zusters en het gregoriaans dat erin staat. Daarnaast willen we hen laten ontdekken welke klanken en melodieën vroeger bestonden." Wij maken in dit project de koppeling met dirigent Jerry Korsmit”, vult projectlid Miranda van Bragt aan. ,,Hij is gespecialiseerd in gregoriaans en heeft de leerlingen uitgelegd hoe je dat moet zingen. En docente Helma van den Heijkant leert bijvoorbeeld op het Mgr. Frencken College hoe je moet kalligraferen. Er worden hedendaagse teksten geschreven en in een eigen melodie Leerlingen gaan hedendaagse teksten in het gregoriaans zingen en wordt er ook gerapt op het Gregoriaans.

Schola Cantorum Oosterhout

Afgelopen week hebben leerlingen van het Mgr Frencken en het Sint Oelbert ter promotie en als onderdeel van het lespakket een film opgenomen. Op 5 november zijn er voor de deelnemende scholen uit Noord Brabant en Zeeland workshops en laten docenten en leerlingen van het Mgr. Frenckencollege, het Sint-Oelbertgymnasium en het Cambreur College uit Dongen, samen met Schola Cantorum Oosterhout hun eerste resultaten horen en zien”, zegt Van Bragt. Deze film wordt binnenkort toegezonden aan de 80 scholen in Noord Brabant en Zeeland.