Relatief meer burgerhulpverleners reageren op hartstilstand

28 mrt 2023, 6:30 Nieuws
reanimatiecursus
Oosterhout Hartveilig
Na 'een grote opschoning' van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen.

Burgerhulpverleners

Nederland heeft op dit moment in totaal 225.000 burgerhulpverleners. Als iemand een hartstilstand krijgt, worden vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer zijn opgeroepen om te gaan helpen. Zij zijn volgens de Hartstichting gemiddeld 2,5 minuut sneller bij een slachtoffer dan de ambulance. Een vrijwilliger reageert door aan te geven of hij of zij op dat moment wel of niet op pad kan. De burgerhulpverleners moeten geregeld een opfriscursus volgen. In coronatijd kon dat vanwege de maatregelen lange tijd niet. Toen werd voor de vrijwilligers die hun training niet hadden gevolgd een uitzondering gemaakt: zij werden toch opgeroepen, ondanks het feit dat hun registratie niet op orde was. Het idee was dat het beter zou zijn als er iemand op een melding af ging wiens registratie misschien net was verlopen, dan dat er helemaal niemand zou gaan.

Vaardigheidstraining

In januari bleken nog steeds zo’n 80.000 mensen de registratie niet goed geregeld te hebben. Zij hadden nog steeds niet de jaarlijkse vaardigheidstraining gevolgd of hadden deze nog niet geregistreerd, ondanks het feit dat bijscholing al wel weer gevolgd kon worden. De Hartstichting en Hartslagnu riepen deze mensen op de registratie op orde te krijgen. Vanaf januari worden mensen met een inactief profiel ook niet meer opgeroepen. Een deel van hen heeft de opfriscursus inmiddels gedaan, anderen hadden hem wel gedaan maar waren nog niet geregistreerd. Een deel is uit het systeem gehaald, aldus de Hartstichting, omdat zij geen actie ondernamen om hun registratie op orde te krijgen. Daarnaast meldden zich 11.000 nieuwe burgerhulpverleners aan.

Oosterhout Hartveilig zoekt versterking

In Oosterhout zet de stichting Hartveilig Oosterhout zich in voor het plaatsen en onderhouden van een netwerk van AED's en het verzorgen van cursussen. Om de Stichting draaiende te houden zijn zij op zoek naar een penningmeester die deel wil uitmaken van het bestuur en de financiële administratie op zich wil nemen. De werkzaamheden van de penningmeester zijn niet meer dan enkele uurtjes per maand. Daarnaast zoeken zij algemene bestuursleden en leden met een technische achtergrond voor de kerkdorpen. Deze leden zijn de oren en ogen van de stichting en controleren de AED’s. Er zijn gemiddeld drie vergaderingen per jaar en de Stichting draait volledig op vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Kijk op de onderstaande link of bel met 06 – 239 146 98.