Speelgoedmuseum presenteert tijdelijke expositie 'Oorlogsspeelgoed'

25 okt , 6:12 Nieuws
speelgoedmuseum expositie
Speelgoedmuseum Op Stelten
Ter gelegenheid van de viering van 80 jaar bevrijding, opent het Speelgoedmuseum een bijzondere tijdelijke expositie: Oorlogsspeelgoed.

Oorlogsspeelgoed

Deze tentoonstelling werpt een licht op een unieke periode uit onze geschiedenis, waarin kinderen ondanks de chaos van de Tweede Wereldoorlog manieren vonden om te spelen en hun creativiteit te gebruiken, zelfs in tijden van schaarste en conflict. De expositie neemt bezoekers mee terug naar de jaren van de Tweede Wereldoorlog, toen speelgoed vaak van eenvoudige of zelfgemaakte materialen werd vervaardigd. Kinderen maakten soldaatjes uit hout of poppen van oude kleren. Oorlogsspeelgoed toont de veerkracht van kinderen, die in een wereld vol onzekerheid hun eigen spel creëerden.

Leven in vrijheid

Het speelgoed vertelt de verhalen van een jeugd die opgroeide in een tijd van oorlog, maar waarin spel een uitweg bood om de harde werkelijkheid te verwerken. Naast de collectie speelgoed staat de tentoonstelling stil bij een belangrijk thema: leven in vrijheid. In een wereld waarin vrede nog altijd niet vanzelfsprekend is, nodigt Oorlogsspeelgoed bezoekers uit om te reflecteren op de waarde en kwetsbaarheid van vrijheid. De tentoonstelling toont niet alleen het verleden, maar biedt ook een moment van bezinning voor de toekomst, en herinnert ons eraan dat vrijheid iets is om te koesteren en te beschermen. Oorlogsspeelgoed is vanaf eind oktober te zien in het Speelgoedmuseum en is geschikt voor jong en oud. Het Speelgoedmuseum is te vinden aan de Zandheuvel.