Stijging WOZ-waarde heeft geen gevolgen voor huurders Thuisvester

02 dec 2023, 6:11 Nieuws
flats thuisvester
Thuisvester

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, zoals in de landelijke media wordt aanbevolen, heeft voor huurders van sociale huurwoningen van Thuisvester geen zin.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde van sociale huurwoningen is het afgelopen jaar harder gestegen dan die van koopwoningen. De koopwoningen zijn gemiddeld met 16% gestegen en de sociale huurwoningen met gemiddeld 18%. De stijging van de waarde van de huurwoningen heeft onder andere te maken met het verduurzamen van de woningen. Thuisvester schrijft hierover op haar website: "In de landelijke media wordt gezegd dat huurders van sociale huurwoningen succesvol bezwaar kunnen maken tegen de WOZ-waarde. De WOZ wordt berekend door te kijken wat de huurwoning op 1 januari 2022 waard was. Deze waarde wordt gebruikt om de onroerende zaak belasting voor dit jaar te berekenen. Huurders betalen deze onroerende zaak belasting niet zelf, maar zien wel de WOZ-waarde terug in hun huurprijs.

Geen bezwaar maken

De huurprijs van de woning is afgeleid van het aantal woning waarderingspunten die een woning heeft (WWS-punten). Deze punten bepalen de maximale huurprijs die een woningcorporatie voor een woning mag vragen. Een onderdeel van deze WWS-punten betreft de WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger het aantal WWS-punten. In die zin klopt het dat een hogere WOZ-waarde kan leiden tot een hogere huurprijs. De huurprijs van een woning wordt bepaald op het moment van ondertekening van de huurovereenkomst en blijft onveranderd, ongeacht latere wijzigingen in de WOZ-waarde. Bovendien hanteert Thuisvester niet de maximale huurprijs die zij wettelijk mogen vragen, maar slechts gemiddeld 64% van deze maximale huurprijs. Zelfs als een hogere WOZ-waarde in theorie tot een hogere huurprijs zou kunnen leiden, heeft dit geen impact op wat de huurder daadwerkelijk betaalt. Daarom heeft het voor zittende huurders geen invloed om bezwaar in te dienen tegen de WOZ-waarde."