Ieder jaar worden 1,5 miljoen mensen in Nederland door een teek gebeten. Je dient na een beet extra alert te zijn op ziekteverschijnselen.
Wees alert op tekenbeten
Elk jaar bijten zo’n 1,5 miljoen
teken iemand in Nederland, vooral tussen maart en oktober. De meeste mensen worden daar niet ziek van. Van de 100 mensen die gebeten worden, krijgen 2 tot 3 de ziekte van Lyme, zo stelt het RIVM op haar website. In bepaalde gebieden in Nederland kunnen teken ook het tekenencefalitis(TBE)-virus overbrengen. Hoewel het risico op tekenencefalitis na een tekenbeet vele malen kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit een extra reden om alert te zijn op tekenbeten.
Ziek na een tekenbeet
Teken dragen ziekteverwekkers over van dier-naar-dier en soms naar mensen. Van de 100 mensen die gebeten worden, krijgen 2 tot 3 de ziekte van Lyme. Een ring- of vlekvormige huiduitslag is het meest voorkomende vroege signaal van de ziekte van Lyme. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen op de plek van de beet. Besmetting met het TBE-virus maakt de meeste mensen niet ziek. Soms veroorzaakt het milde griepachtige klachten en koorts kort na de tekenbeet. Nog minder vaak veroorzaakt het TBE-virus een ontsteking in de hersenen, hersenvliezen of ruggenmerg. Neem contact op met de huisarts als je in de dagen na een tekenbeet last krijgt van koorts, ernstige hoofdpijn of andere klachten. Deze klachten kunnen soms wijzen op de ziekte van Lyme of tekenencefalitis.
Controleer op tekenbeten
Het RIVM adviseert om jezelf te controleren op tekenbeten wanneer je in het ‘groen’ bent geweest en verwijder teken direct om de ziekte van Lyme te voorkomen. Teken kunnen overal op het lichaam bijten, maar hebben voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek je net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op je huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Gebruik zo nodig een vergrootglas en een spiegel voor plekken die je zelf moeilijk kunt zien of vraag iemand anders om je op teken te controleren. Controleer ook je kleding. Haal teken weg die op je kleding zitten. Zitten ze vast, was deze kleding minimaal 30 minuten op 60 graden of stop het in de wasdroger. Kijk voor meer tips op het onderstaande filmpje van het RIVM.
https://www.rovid.nl/rivm/aco/2019/rivm-aco-20190410-idibktnh1-web-hd.mp4