Vanaf 1 januari worden 22 statushouders voor de duur van maximaal 3 jaar tijdelijk gehuisvest op het Lievenshoveterrein aan de Bredaseweg. "Statushouders verdienen onze gastvrijheid"
Op dit moment verblijven landelijk 6.000 statushouders in asielzoekerscentra die wachten op woonruimte. De
gemeente Oosterhout zet versneld in om per 1 januari 2022 extra woonruimte te creëren voor statushouders. Wanneer deze statushouders alsnog met spoed woonruimte kunnen krijgen, komt er ruimte vrij binnen de asielzoekerscentra waar dan vluchtelingen opgevangen kunnen worden.
Burgemeester Mark Buijs: “Statushouders zijn mensen die de hele asielprocedure hebben doorlopen en een vergunning hebben om in Nederland te blijven. Zij verdienen onze gastvrijheid."
Goede huisvesting
Het Rijk deed eerder een oproep aan alle Nederlandse gemeenten om statushouders die nu nog in asielzoekerscentra (AZC’s) verblijven, versneld aan woonruimte te helpen. De plekken in de AZC’s zijn nu hard nodig voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Burgemeester Buijs: "We moeten als regio en als gemeente voldoen aan onze wettelijke taakstelling om deze mensen op te vangen. Maar daarbij vind ik ook echt dat het onze verantwoordelijkheid is om deze mensen goede huisvesting aan te bieden en te helpen met het vinden van hun plek in onze samenleving. Dit doen we ook voor onze eigen spoedzoekers, onder andere op Lievenshove. We proberen iedereen een huis te geven. De voorkeur gaat daarbij altijd uit naar kleinschalige opvang en huisvesting indien mogelijk, want dat biedt een grotere kans op goede integratie met draagvlak van de buurt.”
Opvang Lievenshoveterrein
Op het Lievenshoveterrein staan meerdere gebouwen die ruimte bieden voor studenten, spoedzoekers en statushouders. In twee gebouwen voor groepen wonen deze doelgroepen al.
Vanaf 1 januari worden 22 statushouders voor de duur van maximaal 3 jaar tijdelijk gehuisvest in het derde groepsgebouw op het Lievenshove terrein in Oosterhout. Zij stromen op termijn uit naar woningen in andere gemeenten in de regio. De statushouders krijgen begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk bij hun inburgering en een passend aanbod van dagactiviteiten. De beveiligingsdienst van de gemeente neemt ook ’s nachts en in het weekend regelmatig een kijkje of alles goed met hen gaat. De gemeente heeft omwonenden, ondernemers en gebruikers van het terrein over de huisvesting van de nieuwkomers geïnformeerd.
Huisvesting statushouders
De gemeente heeft jaarlijks een taakstelling van het Rijk om statushouders te huisvesten. Nu gaat de gemeente samen met
Thuisvester ervoor zorgen dat 28 statushouders versneld gehuisvest worden in Oosterhout. De statushouders krijgen begeleiding bij hun inburgering en activiteiten van Surplus. Doordat de gemeente nu versneld meer statushouders gaat plaatsen kan het zijn dat de statushouders tijdelijk ook geplaatst worden in woningen die op termijn een andere bestemming krijgen, net zoals gebeurt met andere spoedzoekers. Heb je vragen over de opvang van statushouders of wil je hulp aanbieden? Kijk dan op de onderstaande link voor meer informatie op de website van de gemeente.