Vrijdag zijn alle Koninklijke Onderscheidingen van de Lintjesregen alsnog uitgereikt door Burgemeester Mark Buijs. Coronacrisis
De uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen was dit jaar vanwege de corona-maatregelen in april uitgesteld. Op vrijdag 24 april zijn heeft burgemeester Mark Buijs twaalf inwoners van onze
gemeente gebeld om hen te vertellen dat het Zijne Majesteit heeft behaagd aan hen een
Koninklijke onderscheiding toe te kennen. Gisteren ontvingen zij alsnog de versierselen uit handen van Burgemeester Mark Buijs.
Mevrouw G.A.M. Valkenburg-Govaerts te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ineke Valkenburg-Govaerts (63) zet zich al geruime tijd in voor de Oosterhoutse samenleving. Zo is zij sinds 2004 actief als vrijwilliger in de bibliotheek Theek 5. Ze is het gezicht en aanspreekpunt voor de bezoekers, begeleidt de cursisten van Digisterker, sorteert en ruimt materialen op, doet werkzaamheden in de uitlening en ontvangt mensen bij activiteiten. Zij was daarnaast enkele jaren vrijwilliger op het Voorbereidingsplein van de Oosterhoutse vestiging van ziekenhuis Amphia, gaf tien jaar taallessen aan vluchtelingen, begeleidde zeven jaar lang ouderen in zorgcentrum Oosterheem in het omgaan met laptops, tablets, telefoons en dergelijke. En zij was tien jaar mantelzorger voor een ouder echtpaar met een gehandicapte zoon.
De heer C.W.M. Brandt te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Chrétien Brandt (70) is sinds 1987 actief in de Oosterhoutse samenleving. Hij was was van 1987 tot 2000 achtereenvolgens lid van de Raad van XI, vicevoorzitter en voorzitter van de Oosterhoutse Carnavalsstichting De Smulnarren. Gedurende tien jaar was hij voorzitter van Herensociëteit De Eendragt. Hij was mede-initiatiefnemer voor een tweetal evenementen, die inmiddels een vaste plek op de evenementenkalender hebben. Zo was hij in 1996 betrokken bij de start van het Parkfeest, waarvoor hij ook enige tijd als bestuurslid actief was en tot op de dag van vandaag als vrijwilliger medewerking verleent. En hij was in 2016 vanuit de jubilerende Herensociëteit een van de initiatiefnemers voor de IJsmarkt. Van 2016 tot 2018 was hij vervolgens voorzitter van de Stichting IJsmarkt.
De heer S.J. Breeman te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Simon Breeman (84) heeft grote verdiensten voor Tennisvereniging Strijdo, waar hij o.a. vijftien jaar vicevoorzitter was en meer dan twintig jaar gezorgd heeft voor een gezonde financiële basis voor de vereniging via het werven van sponsoren. Sinds 1992 is hij actief lid van Bridgeclub de Brink Bridgers en sinds 2000 is hij officieel wedstrijdleider en organiseert hij alles rondom de bridgeavonden van de vereniging. Hij is de drijvende kracht achter de vereniging. Verder is Simon Breeman sinds 1998 actief voor de medebewoners van appartementengebouw De Ruiter, waar hij zelf ook woonachtig is.
De heer J.J.M.M. van der Heijden te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jack van der Heijden (76) is een verenigingsman in hart en nieren. Hij is inmiddels 65 jaar lid van voetbalvereniging TSC. Eerst als actief sporter, maar sinds 1985 vooral als vrijwilliger. Op allerlei manieren is hij zeer verdienstelijk (geweest) voor TSC: scheidsrechter, leider van het dameselftal, kantinemedewerker, schoonmaker en toernooicommissaris. Nog wekelijks is hij vele uren actief voor zijn "cluppie". Hij bemenst het wedstrijdsecretariaat en ontvangt teamleiders en scheidsrechters; maakt samen met anderen de planning van wedstrijden en de verdeling van de velden; maakt de kantine schoon en doet de bestellingen voor de horeca; en hij leidt jonge scheidsrechters op.
De heer A. van Iersel te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ad van Iersel (72) zet zich sinds eind jaren zeventig van vorige eeuw intensief in voor de Christelijk Gereformeerde Kerk 's Gravenmoer. In acht periodes is hij al bijna 32 jaar bestuurlijk actief; als ouderling, scriba en diaken. Hij verzorgt het drukwerk van het maandblad van de gemeente en van de liturgieën bij speciale diensten. Verder was hij een aantal jaren actief in de Zendingscommissie. Sinds 2004 is Van Iersel daarnaast bestuurslid van de Christelijke Gemengde Zangvereniging Excelsior. Hij was twaalf jaar secretaris en sinds drie jaar voorzitter. Verder is hij als vrijwilliger actief in de Schakelring van Woonzorgcentrum Elzenhoven in Sprang-Capelle.
De heer J.A. Kops te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Hans Kops (60) is al bijna dertig jaar van grote waarde voor de Scouting Mariagroep in Oosterhout. Vele uren per week was en is hij actief voor de scouting. Hij was leider van verschillende speltakken en verzorgt de laatste jaren de blokhut en het gehele omliggende terrein. Hij maakt de kampkisten in orde en zorgt voor het bijhouden van de spullen voor de verschillende speltakken. Verder draaide hij mee met diverse groepsactiviteiten en voorbereidingen. Daarnaast is hij sinds 2016 actief in het tuinonderhoud van het Brabants Museum Oud Oosterhout.
De heer J.J.P. Ligtvoet te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jos Ligtvoet (80) is ruim 12,5 jaar– vanaf de oprichting – voorzitter van de Stichting Molen Victoria geweest. Hij heeft zich met hart en ziel en met grote betrokkenheid en deskundigheid ingezet voor de restauratie en het behoud van de molen voor de Oosteindse gemeenschap. Maar ook andere, voor Oosteind belangrijke, bouwwerken mochten op zijn inzet rekenen. Zo was hij lid van de begeleidingsgroep rondom de restauratie van de kerk en van de werkgroep renovatie gemeenschapshuis Oostquartier. Hij was 25 jaar lid van de Vereniging Belangen Oosteind en vijf jaar voorzitter van Buurtvereniging De Omloop.
De heer C.A.H.M. Loonen te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Cees Loonen (72) is al 25 jaar van grote waarde voor de Stichting Sovak in Terheijden. Op allerlei manieren staat hij bewoners en personeel van de woongroep voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking bij. Hij rijdt de bus als er uitstapjes zijn, begeleidt de cliënten als die zich buitenshuis begeven en via de Ontspanningsdienst is hij actief betrokken bij allerlei festiviteiten. Ook alweer 25 jaar is hij coach en begeleider van het G-team van voetbalvereniging s.v. Terheijden. En sinds vijf jaar is hij als vrijwilliger verbonden aan het zandsculpturenfestival in Oosterhout.
De heer J.W.M. Pheninckx te Den Hout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jan Pheninckx (67) is zeer actief in het kerkdorp Den Hout. Allerlei verenigingen en evenementen mogen op zijn inzet rekenen. Al sinds 1988 is hij actief betrokken bij de organisatie van het Houtse carnaval. Hij was lid van de Raad van Elf en muzikant bij De Rose Panters. Daarnaast maakt hij films en foto's en beheert hij de website. Sinds 2004 is hij als vrijwilliger en sinds 2010 als bestuurslid actief bij de Stichting Dorpshuis Den Hout. En sinds de oprichting ervan in 2011 is hij bestuurslid van de Erfgoedstichting Den Hout. Tenslotte verricht hij ook nog allerlei hand- en spandiensten voor de organisatoren van de grote Houtse evenementen Paaspop en Jaarmarkt.
De heer W.J.M. Salewicz te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Wadec Salewicz (74) was als tamboermaître ruim twintig jaar – van 1970 tot 1992 – het boegbeeld van Show- en Drumband Excelsior in Oosterhout. In Oosterhout organiseerde Excelsior jarenlang de grootste niet-militaire taptoe van Nederland: Taptoe Exbando. De organisatorische inzet van Salewicz was hierbij van onschatbare waarde. Hij was erg begaan met de ontwikkeling van de ca. 60 jeugdleden, waarvan hij groepsleider was. Sinds 1980 is hij nadrukkelijk betrokken bij de jaarlijkse herdenkingen op het Pools Ereveld in Oosterhout. Eerst als ondersteuner van zijn vader en sinds 2007 als bestuurslid van de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland. Voor die vereniging verricht hij het hele jaar door ook allerlei andere werkzaamheden. Sinds 2009 is hij verder als vrijwilliger actief voor het Generaal Maczek Museum in Breda. Hij verzorgt met regelmaat lezingen, filmvoorstellingen, exposities en schoolprojecten waarin hij de inzet van de Poolse troepen bij de bevrijding van Europa en in het bijzonder Nederland verduidelijkt en de dankbare herinnering aan die inzet levend houdt.
De heer J.C.S.J. Schippers te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jan Schippers (71) is al meer dan vijftig jaar van grote waarde voor de Oosterhoutse gemeenschap. In 1965 deed hij voor de eerste keer mee aan een openluchtspel. Sinds die tijd is hij in verschillende functies van grote waarde voor het openluchttheater en de Openluchtspelgroep Oosterhout: eerst als speler, daarna als redder, vervolgens als regisseur en later als voorzitter van het bestuur. Hij is als seminarist begonnen aan het Sint-Oelbertgymnasium en na zijn studie Nederlands in 1976 teruggekeerd om op het Oelbert Nederlands te geven tot hij met pensioen ging in 2014. Zijn inzet beperkte zich niet tot het lesgeven, maar hij was vele jaren lang de schooltoneelregisseur. Daarnaast gaf hij op verzoek van de oudervereniging in de avonduren lessen Kunstgeschiedenis. Naast het leraarschap volgde hij een studie Kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij koppelde zijn ervaring in het organiseren van cultuurreizen voor het vijfde leerjaar van het Oelbert aan zijn kennis over de klassieken en de Byzantijnse kunst en richtte de Stichting Ganymedes op. Via die stichting organiseerde hij op non-profit basis jaarlijks 1 of 2 reizen voor kleine groepen naar culturele bestemmingen van betekenis, die door de reguliere commerciële reisorganisaties niet worden aangeboden. Schippers is verder sinds 1999 bestuurslid en sinds 2004 voorzitter van de Stichting Niel Steenbergen en Oosterhout. Tot slot is hij sinds twee jaar onbezoldigd docent cultuur aan de Oosterhout Academie.
De heer B. Schuur te Oosterhout Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Bert Schuur (73) was actief in de Protestantse Gemeenschap en haar voorgangers in Emmeloord en Yerseke. Hij was president kerkvoogd van de Hervormde Gemeenschap en acht jaar Diaken van de Protestantse Kerk in Nederland. In Oosterhout was hij twee jaar voorzitter en zes jaar secretaris van de Diaconie. Hij nam het initiatief voor de inloop "Herberg de Beuk" en "Samen eten is gezelliger dan alleen", activiteiten die hij tot op de dag van vandaag begeleidt. Voor het CDA was hij in totaal negen jaar gemeenteraadslid en hij was twee jaar afdelingsvoorzitter. Hij verzorgde cursussen voor aspirant-raadsleden in Noord-Brabant. Hij nam het initiatief voor een maandelijks debat, waarin verschillende actuele maatschappelijke onderwerpen worden besproken met de inwoners van Oosterhout, waar hij steeds gespreksleider is. Gedurende zes jaar was Schuur voorzitter van het Ouderen Platform Oosterhout. En sinds vijf jaar zet hij zich in voor de gepensioneerden binnen de CNV.
De Minister van Defensie heeft op vrijdag 24 april jl. ook een Oosterhouter gebeld om hem te vertellen dat aan hem een Koninklijke onderscheiding is toegekend. De minister zal ook de uitreiking voor zijn rekening nemen. Het betreft:
De heer K.J. Weber te Oosterhout
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden
Kees-Jan Weber (62) is veertig jaar actief als reservist binnen defensie. Op dit moment is hij werkzaam als Officier Nationale Taken SR binnen Nationale Operaties van de 13de Lichte Brigade in Oirschot. Hij is een zeer gewaardeerde reservist, die al veertig jaar altijd beschikbaar was en is voor Natres en Nationale Operaties. Hij is daarnaast al sinds 1980 (bestuurlijk) actief binnen de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Reserveofficieren, afdeling West-Brabant. Zijn inzet voor de samenleving blijft niet beperkt tot defensie. Hij was in 1990 een van de oprichters van Duikteam De Watergeuzen in Etten-Leur, waarvan hij ook acht jaar voorzitter was. Sinds de start van de vereniging maakt hij deel uit van het instructeursteam. Sinds 1987 heeft hij onafgebroken opgetreden als paradecommandant bij de jaarlijkse dodenherdenking in Alphen. Sinds 2017 is hij voorzitter van de organiserende stichting. Hij is verder als vrijwilliger betrokken bij de Zuid-Limburgse Stoom Maatschappij en schietvereniging SSV De Moes.