Uniek project 'Laetare | Wees blij!' voor 750 jarig klooster Sint Catharinadal

13 jun 2021, 7:22 Nieuws
leatare
Laetare | Wees blij! is een uniek onderwijsproject, dat de zusters Norbertinessen van Sint-Catharinadal de scholen in het voortgezet onderwijs in Noord Brabant en Zeeland aanbiedt ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan.

Laetare | Wees blij!

Laetare | Wees blij! is een van de projecten die georganiseerd wordt ter gelegenheid van het feit dat het klooster Sint Catharinadal dit jaar 750 jaar onafgebroken bestaat. “Laetare” is het Latijns voor: “Wees blij”. Al sinds de 8e eeuw wordt er Gregoriaans gezongen en het Gregoriaans wordt beschouwd als de bakermat voor de West-Europese muziek. Het is daarom een belangrijk cultureel erfgoed dat de moeite waard is om te bestuderen, bewaren en propaganderen. Het project is erop gericht om jongeren op een eigentijdse manier en met verrassende vormen, kennis te laten maken met de eeuwenoude verluchte handschriften uit het archief van de zusters én het Gregoriaans dat erin genoteerd staat; de muziek van de stilte, fraai versierd; oud en nieuw met elkaar verbonden.

GregoGaga en GregoRap

De lessencyclus - waarbij ontdekken, ervaren, doen en uitvoeren centraal staan - krijgt vanuit verschillende invalshoeken gaandeweg vorm: muziek, tekenen, CKV, talen en levensbeschouwing/identiteit, afzonderlijk of vakoverstijgend. Uiteraard is het aan de scholen om hierin keuzes te maken. De onderwerpen zijn: Gregoriaans, waarbij de jongeren kennis maken met het Gregoriaans: GregoGaga, waarbij de leerlingen een tekst zoeken die eeuwigheidswaarde heeft en die deze tekst dan samenvoegt met een Gregoriaans melodie: Geschriften, hiervoor zijn de boeken uit het archief van Sint Catharinadal de inspiratiebron. Van Schapenvel tot Digibord, waarbij de leerlingen hun tekst op een verluchte manier verwerken. Vette Miniaturen, die uitgewerkt en verbeeld zullen worden op een hedendaagse manier. Bij het onderwerp GregoRap gaan de jongeren eigentijdse teksten versmelten met het Gregoriaans. Naast de scholen worden ook Schola’s (koren die Gregoriaans zingen) uitgenodigd om in de klas met de leerlingen en docenten de uitdaging aan te gaan.

Gregoriaans in de klas

Ruim 80 scholen in het voortgezet onderwijs hebben deze week van Zuster Maria Magdalena van Bussel, de priorin van Sint Catharinadal, de vooraankondiging van het project gekregen. Enkele leerlingen zijn al aan de slag gegaan met de voorbereidingen en op vrijdag 25 juni wordt er in het klooster Sint Catharinadal door en met jongeren een film opgenomen. Deze film zal dienen als promotie, maar is ook een onderdeel van het lespakket. 5 november zijn er voor de deelnemende scholen workshops en laten docenten en leerlingen van het Mgr. Frenckencollege, het Sint-Oelbertgymnasium en het Cambreurcollege uit Dongen, samen met Schola Cantorum Oosterhout hun eerste resultaten horen en zien. Op vrijdag 25 maart 2022 komen docenten en leerlingen van scholen én Schola’s die deelnemen naar Sint-Catharinadal om samen met de zusters tijdens de manifestatie Laetare | Wees blij! de resultaten te delen in verhaal, beeld en muziek. De zusters hopen dan ook bezoekers te kunnen ontvangen om te genieten van jong en oud die aan de slag zijn geweest met een prachtig en rijk cultureel erfgoed.