Huisartsen zien opvallend veel jonge patiënten met krentenbaard. Deze besmettelijke huidinfectie, die vooral bij kinderen voorkomt, steekt vaker de kop op in de zomermaanden. Volgens cijfers van onderzoeksinstituut Nivel gingen vorige week ruim 200 op de 100.000 kinderen van 14 jaar of jonger naar de huisarts met deze aandoening. Dat is niet alleen fors meer dan de week ervoor, maar ook aanzienlijk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
Krentenbaard ,dat in medische termen impetigo wordt genoemd, is een ontsteking van de huid die meestal begint met rode plekjes, blaasjes of wondjes, vaak rond de neus of mond. Binnen korte tijd ontstaan er gele korstjes, wat het een kenmerkend uiterlijk geeft. Ondanks de naam heeft krentenbaard niets met krenten of baarden te maken.
De aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën (meestal stafylokokken of streptokokken) en is erg besmettelijk. Vooral op basisscholen en kinderopvangcentra kan het zich snel verspreiden. De piek in het aantal besmettingen is volgens Nivel niet ongewoon voor de zomerperiode. Warm weer, meer lichamelijk contact tussen spelende kinderen en schaafwondjes zorgen ervoor dat de bacterie zich makkelijker kan verspreiden.
Hoewel krentenbaard meestal vanzelf overgaat, kan een huisarts een antibacteriële crème of antibiotica voorschrijven. Het is belangrijk om kinderen met krentenbaard thuis te houden van school of opvang tot de plekjes zijn ingedroogd, om verdere verspreiding te voorkomen. Goed handen wassen en het vermijden van contact met de plekjes helpt ook.