Het waterschap doet onderzoek naar mogelijke oplossingen voor waterveiligheid langs het Wilhelminakanaal, de Amertak en de Donge.
Waterveiligheid
Vorige week hebben
waterschap Brabantse Delta en de samenwerkende partijen Infram, Bosch Slabbers en HKV een overeenkomst getekend om een ontwerpend onderzoek te starten voor het gebied rond het Wilhelminakanaal, de Amertak en de Donge. Dit initiatief heeft als doel om, samen met gebiedspartners, de beste oplossing voor de waterveiligheidsproblemen in dit gebied te vinden. Het onderzoek zal zich richten op diverse mogelijke oplossingen, zoals het versterken van de dijken, het dichtzetten van de Amertak en Donge met bijvoorbeeld een sluis, of andere gebiedsaanpakken die kunnen bijdragen aan de waterveiligheid.
Eisen voor de toekomst
Het gebied rond het Wilhelminakanaal, de Amertak en de Donge staat voor diverse uitdagingen. De huidige dijken voldoen niet aan de eisen voor de toekomst, waardoor de noodzaak voor verbetering evident is. Echter, waterveiligheid is niet de enige opgave in dit gebied. Er zijn ook andere belangrijke kwesties die aandacht vereisen, zoals woningbouw, mobiliteit, scheepvaart, energie en natuur. Daarom is een brede en integrale aanpak nodig om tot een duurzame en effectieve oplossing te komen. Het versterken van de dijken is slechts één van de vele opties die in overweging zullen worden genomen tijdens het ontwerpend onderzoek.
Duurzame aanpak
Het ontwerpend onderzoek is een methode die helpt bij het schetsen van toekomstbeelden voor gebieden met complexe en diverse opgaven. Deze aanpak stelt de betrokken partijen in staat om overkoepelende en lange termijn oplossingen te vinden. Het onderzoek zal in meerdere stappen verlopen: eerst wordt de opgave uitgebreid onderzocht en beschreven, daarna worden de verschillende gebiedspartners met een belang in het gebied verbonden. Vervolgens zullen mogelijke toekomstbeelden verkend en verbeeld worden. Door deze grondige en integrale benadering kunnen de samenwerkende partijen een goed onderbouwde keuze maken voor de beste aanpak voor de lange termijn. Dit proces zorgt ervoor dat niet alleen de waterveiligheid wordt gewaarborgd, maar ook dat andere maatschappelijke uitdagingen in het gebied op een duurzame manier worden aangepakt.