West-Brabant merkt effect daling zzp’ers in de zorg door strengere wetgeving

18 mei , 6:34 Nieuws
zorgmedewerker
DarkoStojanovic by Pixabay

Strengere regels rond schijnzelfstandigheid zorgen voor daling zzp’ers in de zorg. Ook in West-Brabant zijn de eerste signalen zichtbaar.

Schijnzelfstandigheid

Sinds de Belastingdienst op 1 januari 2025 is begonnen met handhaven op schijnzelfstandigheid, is het aantal zzp’ers in de zorg voor het eerst in jaren gedaald. Dat concludeert het UWV. Tussen november 2024 en maart 2025 stopten 3.500 zorgprofessionals als zelfstandige, een afname van 2%. De grootste daling was te zien in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT), waar het aantal zzp’ers met 5% afnam. Ook in de gehandicaptenzorg en eerstelijnszorg, zoals huisartspraktijken en paramedische beroepen, stopten veel zelfstandigen.

Recente signalen

Waar in West-Brabant het aantal zzp’ers in de zorg tussen 2014 en 2024 nog steeg van 3.000 naar 5.000 (+67%), wijzen recente signalen uit de markt nu ook hier op een afname. Cijfers over 2025 zijn nog niet beschikbaar. Zorgorganisatie S&L Zorg uit de regio was voorbereid en werkt bewust met vast personeel. Volgens arbeidsmarktadviseur Annemarie van den Boom was schijnzelfstandigheid al jaren een reden om geen zzp’ers in te zetten.

Effect onduidelijk

Hoewel het kabinet met de nieuwe regels mikt op meer mensen in loondienst, is het effect op de personeelstekorten in de zorg nog onduidelijk. Brancheorganisaties vrezen roosterproblemen nu zzp’ers stoppen, terwijl niet iedereen terugkeert in loondienst. In 2025 geldt nog een overgangsjaar: er worden geen boetes opgelegd, maar loonheffingen kunnen met terugwerkende kracht worden opgeëist. Vanaf 2026 volgt volledige handhaving.