Plaaggeesten: Depla vond strafblad voor jongeren wel erg ‘straf’

De Plaaggeesten op bezoek bij Paul Depla
De Plaaggeesten op bezoek bij Paul Depla
Foto: Casper van Aggelen

Vijf scholieren van de Tienerpartij krijgen de opdracht vijf plagerige, kritische vragen te stellen. Dit keer is de Paul Depla, de burgemeester van Breda,  aan de beurt.

Plaaggeesten

Om deze plagerige en kritische vragen te kunnen stellen struinen De Plaaggeesten het internet af om voor dit doel bruikbare informatie te vinden over eerdere gedane uitspraken en kijken ze naar standpunten en daden. In de deze aflevering van De Plaaggeesten richten zij hun pijlen op de burgemeester van Breda Paul Depla, die bijna wekelijks in de landelijke media verschijnt maar nu tijd voor ons vrij maakt!

Internet bevordert democratie

Kaylyn Fauve Mol: U bent in 1995 op de universiteit van Tilburg waar u werkte gepromoveerd op een onderzoek naar ‘lokale democratie en de nieuwe media’. Staat hierin nog een goede raad die de gemeentepolitiek van nu ter harte kan nemen?

Paul Depla: Het was in een tijd waarin internet net aan het opkomen was. Met de nieuwe technieken was het mogelijk om op vele nieuwe manieren rechtstreeks de dialoog met bewoners aan te gaan. Om zo samen met bewoners tot meer draagvlak voor keuzen te komen. Die aanbevelingen zijn eigenlijk nog steeds van belang. Want door goed, vroegtijdig, veelvuldig en gericht te communiceren, kan de samenleving echt haar verantwoordelijkheid nemen in het beleid.

‘Virus is nog niet weg’

Yaniek Sarneel: Veel burgemeesters steken hun burgers in deze tijd een hart onder de riem. U schuwt het als een van de weinige burgmeesters niet om een maand geleden te zeggen dat deze crisis ons nog wel 2 jaar in zijn greep houdt. Bent u niet zo’n vaderlijk type of is uw manier van leidinggeven anders?

Paul Depla: In een crisis is het belangrijk dat je mensen perspectief geeft. Zeker als burgemeester. Maar daarbij moet je ook eerlijk zijn en mensen voorbereiden op zaken die men zich wellicht nog niet zo goed realiseert. Mensen dachten vaak “het duurt een paar weken en dan zijn we er wel van af”. Als dat beeld zou blijven bestaan, zou het draagvlak voor de lastige maatregelen wel eens snel kunnen afnemen. Sneller dan het virus uit de samenleving zou zijn. Alleen door het gedrag van de samenleving kan de verspreiding van het virus stoppen. Daarom moet je naar mijn mening als bestuurder perspectief en hoop bieden, maar ook zorgen voor een reëel verwachtingspatroon.

Lokale heffingen omhoog?

Sanne de Jong: Gemeenten vragen om extra geld van het Rijk om de crisis te overleven. Moeten we bang zijn dat er gemeenten failliet gaan of kan dat niet? Gaan onze ouders nu meer gemeentelijke belasting betalen?

Paul Depla: Gemeenten kunnen niet echt failliet gaan. Maar we kunnen wel onder curatele van het Rijk worden geplaatst. En dan gaan we zelf niet meer over onze begroting. En dan kan het zo maar gebeuren dat het Rijk zegt dat de lokale belastingen omhoog moeten gaan om de tekorten van de gemeenten op te vangen. Want de gemeenten hebben het op dit moment alles behalve breed. Sterker, bij veel gemeenten staat het water aan de lippen. Dat was al voor de Corona. Door de Corona wordt dat alleen maar erger.

Opa was vicepremier

Indy Huisman: Uw grootvader, Frans Teulings (1891-1966), was vice-premier onder Willem Drees. Als Minister van Binnenlandse Zaken voerde hij de ‘wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag’ in. In die wet (gemaakt voor situaties van oorlog en rampen) worden samenkomsten van meer dan 10 personen verboden. Dat doet ons aan de tijd van nu denken. In die wet kun je geldboetes of zelfs celstraf krijgen als je met meer mensen bijeenkomt. Nu is de boete op € 390.- bepaalt. Is dat, zeker voor jongeren, niet erg hoog? En is het nou echt nodig om daarvoor een strafblad te krijgen?

Paul Depla: Leuk dat jullie die hebben opgezocht. Ik wist echt niet dat mijn grootvader deze wet heeft ingevoerd. Goed om me daar eens in te verdiepen. En kijken naar de relatie met de maatregelen van vandaag. Voor de jeugd gelden op dit moment nauwelijks nog beperkingen. Gelukkig maar. De regels hebben echter wel bestaan. Daarbij is de boete voor de jeugd onder 18 jaar altijd veel lager geweest. En na enkele weken is besloten de jongeren geen boete te geven maar een Halt-verwijzing te geven. Zodat ze zich moesten inzetten zoals ook wel gebeurt als jongeren zich hebben misdragen met vuurwerk of met alcohol. Daarmee krijgen ze ook geen strafblad. Want dat was inderdaad wel erg straf.

Omscholing, voor welke beroep?

Emma Schoenmakers: U bent voorzitter van de Economic Board West-Brabant waarin bedrijfsleven, overheid en onderwijs samenwerken. Op dit moment wil de regering omscholing omdat sectoren als horeca, cultuur, toerisme, luchtvaart, bouw, land- en tuinbouw en veeteelt, industrie en zakelijke dienstverlening nu en in de komende jaren banenverlies lijden. We kunnen en willen niet allemaal in de zorg gaan werken. Welke beroepsrichting in West-Brabant adviseert u ons te kiezen?

Paul Depla: Ik zou een dubbel advies willen geven. Kijk naar waar perspectief is. Maar doe vooral ook een studie/opleiding waar je plezier in hebt. En besef dat je in je hele leven steeds moet blijven werken aan je talenten. Want de tijd dat je je hele leven op één plek in één sector zit, is echt wel achter ons.

PSV Eindhoven of NAC Breda?

Kaylyn-Fauve Mol: U bent geboren in Eindhoven, was lange tijd wethouder in Nijmegen, daarna burgemeester van Heerlen, nu van Breda. Dus is de logische vraag, welke club zit nu echt in uw hart: PSV, NEC, Roda JC of NAC Breda?

Paul Depla: Ik ben geboren en getogen Eindhovenaar. Ik heb gezwommen en gebasketbald bij PSV. Dus uiteindelijk is PSV mijn club. Maar dat betekent niet dat ik geen band had met NEC en nu een stevige band met NAC heb. Zo vond ik het ook erg leuk dat NAC dit jaar PSV uitschakelde voor de beker.

Teveel gewicht voor thema overgewicht?

Sanne de Jong: U bent ook voorzitter van de Raad van Toezicht Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Vorige maand is een rapport van de WHO verschenen waaruit blijkt dat na Kazachstan ons land de minste tieners met overgewicht en obesitas in Europa heeft. Geven we niet teveel gewicht aan het onderwerp overgewicht?

Paul Depla: Ik denk het niet. We zien dat het overgewicht de afgelopen decennia in Nederland sterk is toegenomen. En dat dit voor verschillende groepen nog eens sterk uiteen loopt. We weten dat daarmee kinderen zich vaak niet goed in hun vel zitten. Door het overgewicht niet goed kunnen bewegen. En ook op andere terreinen uit de boot vallen. Tenslotte weten we dat we door overgewicht in de toekomst vaak grote gezondheidsproblemen krijgen, denk aan suikerziekte. Voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt zeker voor overgewicht. Daarom zorgen voor mogelijkheden om te kunnen bewegen en goed en gezond te eten.

Geen Don Quichot

Yaniek Sarneel: Het beleid naar alcohol, roken en lachgas wordt steeds strenger. En dan doet u mee aan een wietproef (Oosterhout is daar tegen) en bent u, als we het goed begrijpen, tegen de stroom in ook nog voor legalisering van XTC-pillen. Don Quichot?

Paul Depla: Nee hoor. De wet voor de gereguleerde wietteelt is net aangenomen. Het heeft wat tijd gekost. Maar de wet is er. Dus geen Don Quichot maar iemand met een duidelijke opvatting en een lange adem!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen