Net vader geworden en als opvolger van Nardy Kapitein de nieuwe wijkagent van Slotjes-Midden. We maken kennis met Matthew Ferouge. Wijk in ontwikkeling
Wat wijkagent Matthew Ferouge als eerste opviel toen hij voor het eerst in de wijk kwam, is dat Slotjes-Midden langzaamaan een upgrade krijgt door sloop en nieuwbouw. Aan de andere kant signaleert hij op dit moment ook wel
overlast in de wijk. “Vooral als het gaat om hardrijden. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de Van Oldeneellaan, Tilburgseweg en Tempelierstraat/Loevensteinlaan waar het soms net een racebaan is.” Inmiddels wordt er volop gezocht naar structurele oplossingen in samenwerking met de wijkboa’s Sharon den Oudsten en Olaf Korsman, ketenpartner Veilig Wonen en kwartiermaker Jetze van der Ham van de gemeente. "Onlangs sprak ik met de bewonersorganisatie van Slotjes-Oost. Het is mooi om te zien hoe de bewoners met een beetje hulp zich zo inzetten voor hun wijk!"
“Durf te melden”
Matthew heeft al twee keer spreekuur in de wijk gehad. “Alles valt of staat met het melden van overlast. Wij kunnen helaas niet 24/7 in de wijk aanwezig zijn. Daarom is het goed om regelmatig een spreekuur te houden. Mensen kunnen dan laagdrempelig bij ons terecht. Bijvoorbeeld om het vermoeden van een wietplantage te melden.” Naast de veelgehoorde klacht over het harde rijden, is met name het zwerfafval een doorn in het oog van veel inwoners. “Hoewel dat geen taak is van de politie om dat op te ruimen, signaleren wij het wel en zorgen we ervoor dat het bij de juiste mensen terecht komt.”
Problematiek achter de voordeur
Naast deze zichtbare overlast zijn er voor Matthew ook uitdagingen die minder zichtbaar zijn. “In de wijk zijn enkele adressen waar psychische problemen bekend zijn. Maar helaas komen we ook gevallen tegen van huiselijk geweld.” Matthew werkt in die gevallen nauw samen met GGZ en het sociale wijkteam. “Maar ook hier geldt dat het maken van een melding voor ons noodzakelijk is. Wanneer je bijvoorbeeld een vermoeden hebt dat je buurmeisje wordt mishandeld, kun je dat melden. Alleen als wij het weten kunnen wij er ook echt iets aan doen.”
Melden helpt echt
“Mensen moeten durven te melden. Dat geldt voor alle overlast in de wijk. Dat mag tijdens een spreekuur, via het telefoonnummer van de politie of via M (Meld Misdaad Anoniem). Helaas kunnen wij niet altijd een terugkoppeling geven, maar dat proberen we wel zoveel mogelijk te doen. Dan weet de burger ook dat er iets met zijn melding is gedaan. Uiteindelijk maken we samen de wijk beter en veiliger!”
Wat waar melden?
• Direct gevaar natuurlijk melden op 112
• Geen spoed, maar wel contact met de politie op 0900-8844
• Anoniem melden van criminaliteit of misdaad via M: 0800-7000
• Zwerfafval kun je melden via de speciale app die je gratis kunt downloaden op
Google Playstore en
Appstore