Oosterhouter Mark de Bruijn (9) laat talent zien tijdens NK Karten

Mark de Bruijn met Le Mans coureur Job van Uitert
Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Als rookie in de Rotax Max Minimax-klasse denderde de 9-jarige Oosterhouter Mark de Bruin tijdens de eerste twee ronden van het NK naar de vijfde plaats in beide finales. Bovendien had hij zondag in de prefinale met zijn derde plaats al laten zien dat zijn snelheid goed genoeg is om voorin mee te doen.

Opvolger Max Verstappen

“Ik ben blij met die vijfde plaats”, zei de negenjarige Mark de Bruin na afloop van de finale op zondag vanonder een paraplu. “Ik vond het eigenlijk wel goed gaan dit weekend. Al ging de kwalificatie vandaag niet zo goed als ik had verwacht (P5, red.). Dat was wel jammer.” Tijdens de trainingen op vrijdag reed hij qua tijden steeds in de top drie. Toch wist het talent van het topteam van Dirk van der Pol ook dat hij uitstekend had gepresteerd als rookie in de Minimax-categorie. Het is ook niet zomaar een competitie. De concurrentie is er hevig. Frits van Eerd van Jumbo supermarkten ondersteunt de klasse nota bene in een zoektocht naar nieuw talent als de opvolger van Max Verstappen.

Snelste raceronde

Mark: “Ik was op allebei de dagen vijfde in de finale en dat vond ik wel fijn. En in de prefinale en de finale had ik vandaag de snelste raceronde. Daar was ik best wel verbaasd over. Ik heb geleerd van de foutjes van gisteren.” Het mooie van was dat hij het geleerde meteen in de praktijk kon brengen. Want door het uitgestelde seizoen als gevolg van de coronacrisis zag de organisatie van het NK zich genoodzaakt twee ronden en dus vier wedstrijden van het kampioenschap in één weekend te houden. Het was bovendien een mooie training voor toekomstige wedstrijden op De Landsard. “Ik rijd hier niet zo vaak”, zei Mark, “maar als ik er rijd, vind ik het leuk. Je moet hier elke seconde opletten, anders kom je op een kerbstone terecht en vlieg je zo de lucht in.”

“Het gaat gewoon lekker hard”

Mark was trouwens allang blij dát hij weer kon rijden. Door de coronacrisis waren de kartbanen in Nederland een aantal maanden gesloten. Daar had de snelle Oosterhouter van gebaald natuurlijk. “Omdat ik niet kon rijden, heb ik wel veel op de simulator op de slaapkamer gereden, zodat ik kon racen met vriendjes. Misschien wel vier uur per dag!” Maar uiteindelijk gaat er niets boven echt racen, wist Mark uit eigen ervaring die wordt gecoacht door Job van Uitert. Hij geeft Mark aanwijzingen als het team aan het rijden is. Dit seizoen krijgt Mark gelukkig nog volop de gelegenheid het geleerde in de praktijk te brengen. Behalve het NK rijdt hij namelijk ook nog de Kart4Fun-competitie. Samen goed voor zeven raceweekends. Als rookie is hij vastbesloten meteen goed te presteren, ook al is dit pas zijn eerste jaar in de sterk bezette Minimax-klasse. “Ik wil in de top vijf kunnen eindigen.” Hij geniet van het hogere niveau dan de Micromax-categorie waarin hij voorheen uitkwam. Mark: “Het gaat gewoon lekker hard. Het is best wel een uitdaging, maar ik vind het leuk om in de Minimax te rijden!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden