Gedeputeerde Wil van Pinxteren reikt eerste Uniek Sporten Certificaat uit

Foto: Uniek Sporten Brabant

Het eerste Brabantse Uniek Sporten Certificaat werd deze week door gedeputeerde Wil van Pinxteren uitgereikt aan VV Oosterhout.

Eerst certificaat in Brabant

Sportverenigingen in Brabant die hun sportaanbod voor sporters met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking goed op orde hebben, kunnen vanaf komend najaar het Uniek Sporten Certificaat aanvragen. Wil van Pinxteren, gedeputeerde bij de provincie Noord-Brabant, reikte deze week het eerste Brabantse certificaat uit aan voetbalvereniging VV Oosterhout. Doel van het Uniek Sporten certificaat is om sportverenigingen te stimuleren hun sport toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Daarnaast werkt het certificaat ook drempelverlagend voor sporters met een beperking die op zoek zijn naar een sportaanbieder.

Verenigingen stimuleren

“Onze provincie gaat voor een levendig Brabant, waar er genoeg te doen en te beleven is. En waar iedereen kan meedoen. Ook als het gaat om sport. En ook als het gaat om mensen met een beperking. Daarom investeert de provincie in Uniek Sporten Brabant als onderdeel van het sportbeleid. Bewegen is namelijk goed voor iedereen en dat geldt voor mensen met een beperking of chronische aandoening misschien wel des te meer”, aldus Gedeputeerde Wil van Pinxteren van Vrije Tijd, Cultuur en Sport. “We vinden het belangrijk de zichtbaarheid van Uniek Sporten te vergroten. Met dit certificaat ‘Uniek Sporten’ zeggen we iets over de kwaliteit van het aanbod. Op die manier zien unieke sporters waar zij góéd terecht kunnen. Ik ben blij dat VV Oosterhout als eerste het certificaat ontvangt en feliciteer ze hiermee. Het zou mooi zijn als nog veel meer Brabantse sportclubs en -verenigingen dit voorbeeld volgen.”

Betere zichtbaarheid

Wethouder Arnoud Kastelijns: “Als gemeente Oosterhout vinden we het belangrijk dat sporten voor iedereen toegankelijk gemaakt wordt. We zijn er trots op dat VV Oosterhout een van de eerste verenigingen in Nederland is die het certificaat ‘Uniek Sporten’ ontvangt. Met het certificaat maken we duidelijk dat iedereen bij VV Oosterhout terecht kan, ook wanneer je een beperking hebt. Deze pilot is de aftrap, we hopen dat veel verenigingen het mooie voorbeeld volgen”, aldus wethouder Kastelijns. Het Uniek Sporten Certificaat maakt de inspanningen van de verenigingen zichtbaar, zodat de sporters met een beperking makkelijk zien waar ze terecht kunnen, welkom zijn en gewoon mee kunnen doen. Want voor een sporter met een beperking kan het deelnemen aan sportactiviteiten een hoop vragen oproepen. Kan ik een proefles nemen? Kan ik dan aangepast sportmateriaal lenen? En is er een trainer die ervaring heeft met mijn aandoening?

Het Uniek Sporten Certificaat

Het Uniek Sporten Certificaat bestaat uit ‘aanbod’ en ‘organisatie’. Samengevat gaat het erom dat het aangepast sportaanbod op orde is, maar ook dat het sportaanbod compleet en up-to-date gecommuniceerd wordt. Daarnaast wordt er nagegaan of de organisatie van het aangepaste sportaanbod goed geborgd is, of het kader kan beschikken over de juiste scholingen en of participatie, zoals bijvoorbeeld het meedraaien in bardiensten en organiseren van sportdagen, ook onderdeel uitmaakt van het beleid. Uniek Sporten onderzoekt nog hoe het onderdeel ‘fysieke toegankelijkheid’ ook deel kan uitmaken van dit certificaat. Sportaanbieders en gemeenten in Brabant die geïnteresseerd zijn in het Uniek Sporten Certificaat kunnen een mail sturen naar [email protected] Meer informatie vind je op de onderstaande website.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden