Ronde van Namen pittige leerschool voor de kleppers van JEGG-DJR Academy

15 aug , 6:27 Sport
wielrennen
De Ronde van Namen kende een sterk  deelnemersveld en een parcours met veel klimwerk in de Belgische Ardennen.

Ronde van Namen

Met de deelname van continentale ploegen (B-profs) was dit een etappewedstrijd voor de categorie U23, die begon op 7 augustus en eindigde op 11 augustus. Op de eerste dag was er al de opgave van het Australische lid James Forbes. In de tweede etappe reed Tjalle de Bruijn lek in de laatste 4 km en verloor tijd. Swen Vonk viel op de eerste dag, had last van zijn knie en moest opgeven in de 3e etappe. Na 3 dagen koers, veel pech en tegenslag, stonden ze er in de klassementen zo voor dat de renners zich konden richten op een eventuele dagprijs of mooie uitslag. Het motto was dus: erin vliegen, meezitten, koers maken en in the picture geraken.

Ontsnapping

In de laatste twee etappes zaten de mannen van JEGG-DJR Academy vaak mee in de ontsnappingen van de dag. Zo wist Tjalle in de voorlaatste etappe een ontsnapping te forceren door eerst mee te zitten en, toen het peloton terugkwam, gelijk door te rijden met een nog sterkere kopgroep. Maar net voor de laatste klim kwam het veld weer samen. Er ging een grote groep naar de laatste kilometer bergop. Sven Pijnenburg zat in een ideale positie tot ze precies in de sprint voor hem vielen en hij eroverheen ging. Hij viel hard maar zou de volgende dag wel weer kunnen starten.

Peloton

In de laatste etappe zat Tom Smeets mee in de ontsnapping van de dag. Op een gegeven moment hadden ze dik vijf minuten voorsprong op het grote peloton. Tjalle viel vroeg in de wedstrijd, brak zijn stuur en moest op zijn reservefiets verder. Daarna was het Hidde die hard kennismaakte met het asfalt. Hij moest medisch verzorgd worden en had ook flinke schade. Sven Pijnenburg had veel last na de harde val in de sprint de dag ervoor. Intussen fietste Thomas Baart de hele dag mooi mee met de klassementsmannen en finishte in de eerste groep op een knappe 35e plek, wat uiteindelijk ook een 35e plek in het algemeen klassement opleverde. Ondanks de vele tegenslagen wist iedereen de etappe uit te rijden. Hidde moest na zijn val vechten om in de koers te blijven, wat lukte tot de laatste klim. Die heeft hij rustig opgereden, wetende dat hij de finishlijn zou halen, hoewel net buiten de tijd om geklasseerd te worden.