LCC column van Dolores: "Eerst Eten" (deel 11)

15 aug , 6:34 Nieuws
dolores eerst eten
Oosterhout Nieuws
In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke, inspirerende column over eten en koken.

Eerst eten!

Hoe je iets snijdt in de keuken, is van invloed op de smaak. Laten we een appel en een ui als voorbeeld nemen. Een hap uit een appel nemen smaakt goed, maar bij een ui zou ik dat niet doen. De ui in grove stukken gesneden is prima in een stoofschotel, maar in een risotto wil je fijngesnipperde ui of sjalot. En in je Griekse salade wil je mooie halve manen van je rode ui, niet al te dik, maar ook weer niet te dun. Als je ui gaat karamelliseren, dan wil je die juist weer wat dikker snijden. En flinterdun gesneden op je mandoline is heerlijk in een wrap met salade en iets erbij wat jij lekker vindt (kaas, vis, vlees, etc.).
Knoflook is ook een goed voorbeeld. Als je die in z’n geheel meekookt (bijvoorbeeld bij je krieltjes voor de salade Niçoise) of stooft, is de smaak subtiel. In kleine plakjes wordt het al wat pittiger, en versgeperst heb je veel meer knoflooksmaak. Ook groenten vooraf ‘aanzetten’ of grillen geeft zoveel extra smaak. Zoals bij pompoen; als je soep maakt met pompoen die eerst is gegrild, heb je zoveel meer smaak. De moeite waard om een keer te proberen. Een ovenschotel van gegrilde groenten is even een klusje, maar beslist de inspanning waard. En afgekoeld ook smaakvol als salade op een warme dag.
Een steak grillen van een miniwatermeloen is voortreffelijk en wordt vaak genoemd als vega-alternatief voor tonijn. Heb ik vorige zomer een keer gemaakt en is voor herhaling vatbaar. Meestal probeer ik iedere week een keer iets te maken dat ik nooit eerder heb gemaakt. En soms ook zonder vlees of vis. Leuke uitdaging toch? Is niet altijd even spannend hoor. Onlangs heb ik jackfruit geprobeerd, veel over gehoord, maar had dat zelf nog nooit gezien of geproefd. Toen ik het blik opende, vond ik het op ingemaakte knolselderij lijken. Het werkt echt wel heel makkelijk; afspoelen onder koud water, droogdeppen, en dan kruiden.
Een pitabroodje met gyros en tzatziki, daar houden we van. Doet ook denken aan de zalige vakanties op al die mooie Griekse eilanden. Eerst heb ik de tzatziki gemaakt; ik maak dan altijd wat extra, is simpelweg verrukkelijk bij rauwkost op de borrelplank. De pitabroodjes kan je zelf maken of gewoon een (afbak-)broodje uit de supermarkt. En de gyros, dit keer dus met jackfruit gemaakt, wel met speciale gyroskruiden, was echt goed gelukt en oogde ook wel als echte gyros. Een frisse tomaten- en komkommersalade erbij (met een beetje komijnzaad) en natuurlijk de perfect gesneden rode ui.
Als je de pitabroodjes dwars doormidden - in twee halve cirkels - snijdt, heb je gelijk een handzaam broodje om te vullen met wat tzatziki, dan de salade en gyros erop en vooruit, nog een beetje tzatziki om af te toppen. Om je vingers bij af te likken, echt waar. Goed te doen hoor, die jackfruit!
Met culinaire, vegetarische groet,
Dolores