Hypotheekrente blijft voorlopig laag!

Foto: CC0

De rente op hypotheken is al een tijdje historisch laag. En dat zal nog wel even zo blijven, is de verwachting. Experts denken zelfs dat de langlopende hypotheekrente nóg verder zou kunnen dalen. Ook de kortlopende hypotheekrente zal voorlopig stabiel laag blijven.

De Europese Centrale Bank houdt waarschijnlijk tot begin 2020 vast aan de huidige lage rentetarieven

Dit omdat de inflatie (waarbij geld minder waard wordt) ook aanhoudend laag is; in juni was dat maar 1,2%, terwijl de Centrale Bank streeft naar 2% inflatie. Daarnaast spelen politieke en economische onzekerheden een rol, zoals de toenemende kans op een harde Brexit, twijfels over de Italiaanse overheidsfinanciën en onzekerheid over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Gezinnen en bedrijven zijn daardoor voorzichtig met consumeren en investeren, waardoor de economie minder groeit en de inflatie afzwakt. Wij verwachten pas op z’n vroegst in de tweede helft van 2020 een mogelijke stijging van de hypotheekrente.

Het tweede kwartaal van 2019 bleven de hypotheekrentetarieven laag

Zo lag het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een rentevaste periode van vijf jaar op 1,55 procent: vrijwel hetzelfde als in het eerste kwartaal. Voor een langer lopende hypotheek daalden de tarieven zelfs, vergeleken met het eerste kwartaal: voor een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar bedroeg de rente gemiddeld 1,73 procent, voor twintig jaar vast 2,31 procent en voor dertig jaar vast 2,88 procent.

Veel mensen zijn blij met de lage hypotheekrente

Als je binnenkort de rente van je hypotheek weer voor een tijdje moeten vastzetten, is die lage rente natuurlijk goed nieuws. Ook als je verhuist en doorstroomt naar een andere koopwoning kun je profiteren van de lage rente. Voor de aankoop van je nieuwe woning sluit je een nieuwe hypotheek af tegen de huidige, lagere hypotheekrente. Als de hoogte van de nieuwe hypotheek gelijk is aan de vorige, dan is de kans groot dat je maandlasten lager zullen liggen. Ben je starter op de woningmarkt? Ook dan is de lage hypotheekrente prettig. Hoewel het financiële voordeel van lage rente in de huidige woningmarkt voor een deel wordt opgeheven doordat de huizen een stuk duurder zijn geworden. Dit geldt voor alle huizenkopers, of je nu starter of doorstromer bent.

Lage hypotheekrente kan in veel gevallen gunstig zijn. Toch zijn er ook valkuilen

Door de lage rente kun je vaak een hoger maximaal hypotheekbedrag lenen. Maar wees je er wel van bewust dat je die hogere hypotheek uiteindelijk wel moet terugbetalen. Bovendien is het niet in iedere situatie verstandig om maximaal te lenen.

Kies je ervoor om je hypotheek over te sluiten vanwege de lage rente, houd er dan  rekening mee dat je vaak een boete moet betalen aan je huidige geldverstrekker en advies- en notariskosten maakt. Uiteindelijk wil je deze kosten natuurlijk wel terugverdienen. Wij adviseren je graag of oversluiten in jouw situatie rendabel is.

Weten hoe jij het beste kan profiteren van de lage rente? We rekenen graag voor je uit wat bij jouw situatie past. Maak een afspraak en kom langs!

De Hypotheker Oosterhout
Bredaseweg 35
(0162) 450 552

huis

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden